Katılımcı, Merzifon Belediyesi İş ve Yaşam Merkezi Mimari Proje Yarışması

Mimari Rapor

YER ÜZERİNE

Merzifon Belediyesi İş ve Yaşam Merkezi, ilçe merkezinde ana yaya arterine (Hal Sokak) yakınlığı ile göze çarpmakta olup, önerilen proje halkın buluşmak için sözleştiği şehrin referans noktalarına bir alternatif oluşturmaktadır. Yarışma alanı perakende ticaret alanları ve konut dokusu ile çevrelenmiş, yoğun kullanılan alışveriş bölgelerinin merkezinde durmaktadır.

Mevcut durumun çevre ile etkileşimini kaybettiği ve çevreninde birbirleriyle oluşması gereken bütünleşik durumun önüne geçen ölü bir hücre niteliği taşıması başlıca problem olarak belirlenmiştir.

KONUM VE BAĞLAM

Alan, şehir merkezinde bulunan Cumhuriyet Meydanı’nın güneyinde, kentsel sit alanı içerisinde bulunan tarihi ve turistik Tuz Pazarı Hamamı’nın kuzeydoğusunda ve PTT binasının güneybatısında, yer almaktadır.

YAPI ÜZERİNE

Arazinin konumu ve yakın çevresi nedeniyle içerisinde yer aldığı bağlam, yapının niteliğini güçlendirmiş, tekil bir bina olmak yerine yakın çevresiyle etkileşim içinde kalmak isteyen bütünleşik, geçirgen bir katalizör oluşturmak, projenin ana motivasyonunu oluşturmuştur.

Yarışma alanının doğusunda yer alan Kargaoğlu Sokak, güney batısında kentsel sit alanı içerisinde bulunan tarihi ve turistik tuz pazarı hamamı ve kuzeyinde bulunan Cumhuriyet Meydanı’nın ara kesitinde yer alan Hal Sokak, yapıya olan ana yaklaşımları tarifleyen referansları oluşturmuştur. Bu durumla beraber yapıya mekan serbestliği kazandırılmış, kullanıcılarla ve çevre mekanlarla olan iletişim yüzeyleri arttırılmıştır.

Peyzaj tasarımı ile beraber yapı, yakın çevresi ile bütünleşerek fiziksel sınır kırılmıştır. Bina içi ve bina dışı diye tariflenebilecek keskin çizgi ortadan kaldırılmış olup hem bina kullanıcısı hem de ziyaretçisi için etkileşim arttırılmıştır.

Bu doğrultuda mekan bütünlüğü oluşturulurken herkese açık bir yapı olduğunu okunaklı bir şekilde ifade edecek şekilde ele alınmıştır.

PROGRAM VE İŞLEYİŞ

Bina iki bodrum kat, iki kat etkin kullanım (ticari mekanlar, yaşam boyu eğitim merkezi) ve iki kat pasif kullanımla beraber(modüler ofis birimleri) düşeyde kullanıcı odaklı bir düzen oluşturulmuştur.

Zemin kat ve birinci kat için;

Günlük yaşamı destekleyen geleneksel dükkanlar, satış birimleri, kafe, lokanta, kamusal birimler ve bununla beraber yapı içerisinde ayrı bir girişi de bulunan yaşam boyu eğitim merkezi gibi ziyaretçinin kolay ulaşabildiği bir mekan organizasyonu oluşturulmuştur.

İkinci ve üçüncü kat, ofis katları olarak kurgulanmış, daha özel kullanıma tabi olan esnek ofis örüntüsüne sahiptir. İhtiyaca göre değişiklik göstermesi istenen ofis blokları nedeniyle metrekareler ve yerleşim esnek bırakılmıştır. Kullanıcıya göre belirlenecek ofis yapıları nedeniyle bu katlarda birer adet ortak WC çözümü önerilmiştir. Yine bu katlarda da yapının ortak dili olan kat boşlukları (teraslar) düzenlenmiş, hem kullanıcılar hem de müşteriler için sosyal iletişim alanları oluşturulmuştur.

Bodrum katlar için;

Yapı sakinlerine ve gelen ziyaretçilere hizmet vermek için tasarlanmıştır. 60 araçlık otopark ayrılmış, teknik hacimler, depolar ve sığınak gibi önemli mekanlarda işlevleri gereği burada konumlandırılmıştır.

SİRKÜLASYON KURGUSU ÜZERİNE

Bodrum katlardan başlayıp son kata kadar binayı bağlayan çekirdek ana düşey sirkülasyonu oluşturmaktadır.

Yaşamboyu Eğitim Merkezine, ticaret alanlarına ve modüler ofis birimlerine bu ana çekirdek ile otopark bağlantısı sağlanmaktadır.

Katlar arasında oluşturulan teraslar merdivenlerle boşlukları birbirine bağlayarak özellikle istenen kullanıcı-ziyaretçi etkileşimini arttırmaktadır. Özellikle zemin katta çevreden alınan referanslar ile kurgulanan yatay sirkülasyon aksları (koridorlar) nedeni ile bina, dışı ile bütünleşik ve birebir etkileşim halindedir.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÜZERİNE

Merzifon Karadeniz iklimi ile karasal iklim arasında bir geçiş bölgesinde bulunmaktadır. Karadeniz ardı iklimi de denebilen bu iklim tipolojisinde yazları sıcak ve kurak, kışları ise yağışlıdır. Daha önce proje arazisi etrafı 4 kenarı sert zemin ile kapatılmış çevreye ve toprağa nefes aldırılmamıştır. Yeşili ön planda tutan tasarım anlayışı bol yağışlı olan böyle bir iklim tipolojisinde sel baskınlarına karşı önlem olarak düşünülmüştür.

Cephede kullanılan balkon ve teraslar yapının sıcak günlerde direk güneş ışığını engelleyerek soğutma giderlerini azaltacaktır.

Yapının doğa ile olan ilişkisini kuvvetlendirmek ve enerji verimliliği arttırmak amacıyla gri su kullanımı öngörülmüştür. Bu doğrultuda yeniden kullanılabilir atık su ve yeşil alan sulamasında değerlendirilmiştir.
Kapalı ve açık mekanların kat boşlukları ve güneş kırıcılarla enerji etkin kullanımı oluşturulmuştur.

Dinamik mekan kurgusu ile birlikte oluşmuş olan yapı boşlukları kullanıcı için farklı deneyimler oluşturur bir yandan da temiz hava akışının yapı içerisinde dolaşımı sağlanır.

PEYZAJ

Yarışma alanının kuzeyinde bulunan Cumhuriyet Meydanı ve güney doğusunda kentsel sit alanı ile bütünleştirilmek istenmiştir. Yatayda yeşil lekeler ile bağlanan bina ve park arasında doğal bir yönelim hedeflenmiştir. Kütle teraslanmaları projenin ana peyzaj fikrini oluşturmaktadır. Katmanlı teraslanmalar yapıya ve çevresine nefes aldırmakla beraber; kullanıcı ve ziyaretçiler için sosyal bir toplanma alanı oluşturmaktadır.

Etiketler

Bir yanıt yazın