Katılımcı (Manço Mimarlık), Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Hizmet Binası Ulusal Mimari Proje Yarışması

Düzce Ticaret ve Sanayi Odası tarafından açılan ulusal yarışmaya sunulan projede doğal aydınlatma ve havalandırmadan olabildiğince çok yararlanmak tasarım hedeflerinin başında yer almış.

Buna uygun olarak, ofis mekanları yapı cephesinde konumlandırılmış, ortak dolaşım alanları ise merkezde oluşturulan atrium çevresinde çözülmüş. Zemin kat dolaşım alanı, bina çevresindeki yaya yolunun uzantısı bir “iç sokak” olarak planlanmış. Çok amaçlı salon, atrium boşluğu altında, 1. bodrum katta dilatasyonlarla ayrılmış farklı bir taşıyıcı sistem olarak çözülmüş. Yapının çatısı bölgenin yağışlı iklimi göz önüne alınarak eğimli olarak tasarlanmış, böylece yönetim katındaki mahallerde yüksek ve görkemli hacimler elde edilmiş. Tarihte Osmanlı donanmasının kereste kaynağı olan Düzce’nin orman zenginliğine ve bölgedeki yerel ahşap mimari mirasa göndermede bulunarak, cephe kaplamasının ısıl ahşap olması öngörülmüş. Güney ve güneybatı yönlerine bakan cephelerdeki cam yüzeyler önünde, ahşap güneş kırıcılar oluşturulmuştur. Atrium üzerindeki cam yüzeyin yarı geçirgen fotovoltaik (PV) cam olması öngörülmüş.

Etiketler

Bir cevap yazın