Katılımcı, Kamu Binaları Tasarımı Fikir Yarışması

Proje Raporu

YERİN KARAKTERİ

Ürgüp Belediyesi Hizmet Binası ve Sosyal Kültürel Tesis Alanı, Ürgüp ve Ahmet Asım Yolaç Caddesi üzerinde Ürgüp şehir mezarlığının karşısında yer alır. Mevcut durumda alanda halk eğitim merkezi yer almakdır. Ahmet Asım Yolaç Caddesi ile bu caddeye paralel olarak uzanan bir alt sokaktaki yol arasında 5 metre kot farkı bulunmaktadır.Tasarım alanından ,alanı ikiye bölen ve korunması istenen bir yol geçmektedir. Bu girdiler ışığında yerleşim kararları oluşturulmuştur.

KONSEPT

Yapının temel konsepti yörenin mağara mimarisinin özellikleri olan raslantısal amorf oyuk, boşluk, girinti ve çıkıntıların yeniden yorumlanması sonuçu ortaya çıkmıştır.

Bu sebeble mağara mimarisinin özelliklerinden olan raslantısal amorf oyma işlemiyle yaşama mekanı elde etmenin bir yansıması olarak raslantısal yalın geometriyle yorumlanmış iç bahçeler, teraslar ve cephe hareketleri kurgulanmıştır.

Mağara mimarisi ve yeraltı şehirlerinin karakterinde yer alan ihtiyaç oldukça mevcut mekanlara ek mekanlar oluşturmak için boşluk açma ihtiyacının bir yansıması olarak etkinlik ve sosyal alanların konumlanması ve kurgulanması ihtiyaçı doğmuştur ve alt meydanlar oyularak boşluk elde etmenin bir yansıması sonucu oluşmuştur ve düşünceye uygun olarak sosyal ve kültürel ihtiyaç alanları bu meydanlarda konumlanmıştır.

PLAN KURGUSU

İlk olarak binaların davetkar olabilmesi adı altında alana ulaşan en önemli aks olan Ahmet Asım Yolaç Caddesi boyunca binaları maksimum seviyede geriye çekilmiştir, çekilen alanlarda alt meydanlar, peyzajla tanımlı girişler ve açık hava performans sahneleri düşünülmüştür. Bu sayede aks boyunca sosyal ve kültürel etkinliklerin yapılabilmesi amaçlanmıştır. Arazinin ortasından geçemekte olan yol aynen korunup belediye hizmet binası ve sosyal ve kültürel tesis olmak üzere iki ayrı bina şeklinde bir kurguya gidilmiştir. Her iki binada da alt meydanlar kurgulanmıştır ve halkın yoğun olarak kullanacağı girişler ile desteklenmiştir. Belediye hizmet binasında başkanlık ve protokol girişi ise peyzaj ile tanımlı bir giriş şeklinde düşünülmüştür ve +0.00 kotundan ulaşılmaktadır. Sosyal ve kültürel tesis için düşünülen çok amaçlı salon girişi ise peyzaj ile tanımlı bir şekilde düşünülmüştür ve +0.00 kotundan ulaşılmaktadır.

Ahmet Asım Yolaç Caddesi’ne paralel şekilde olan ve arsanın doğusunda kalan sokak arasındaki 5 metre kot farkı sebebiyle her iki bina da kot farkı alt meydanlarla ilişkilendirilerek doğal dokuya en az müdahaleyle kullanılmıştır.

Kamu binalarının temel problemlerinden olan yeşil dokudan uzak olması ve hava sirkülasyonun tam sağlanamaması sebebiyle her iki yapıda da her katta değişkenlik gösteren iç bahçeler kurgulanmıştır açılıp kapanabilir özellikte olan doğramalarıyla doğal hava sirkülasyonu sağlanmaktadır.Yeşil dokuyu müdürlüklerin ve ofislerin içlerine kadar getiren iç bahçelerin ferah ve dinamik bir çalışma ortamı oluşturması sağlanmıştır.

Sosyal ve Kültürel Tesis bünyesinde düşünülen sürdürülebilir turizmi canlandırmayı amaçlayan yörenin turizm faaliyetleri göz önünde bulundurularak danışma ve bilgilendirme birimi kurgulanmıştır bu sayede turizimcilerin kendilerini güncellemeleri ve alanları adına yeniliklerden haberdar olmaları adına seminerler ve çeşitli toplantılar yapabilecekleri birimler oluşturulmuştur.

Kapadokya bölgesi turizm bakımından önden gelen bölgelerden biri olması bağlamında yörenin geleneksel meslekleri, halk oyunları, müzikleri ve çalgılarının günümüz nesillerine aktarılması bağlamında birimler tasarlanarak mesleklerin tanıtılması ve uygulamalı öğretilmesi amaçlanmıştır.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Kerpiç, doğal ve sürdürülebilir bir yapı malzemesidir. Bunun yanında kerpiç %100 geri dönüşümlü ve atığı olmayan bir malzemedir. Kerpicin sağlıklı ve ekonomik olması, yöresel imkânlarla ve basit aletler kullanılarak kolayca üretilebilmesi, yapımında enerji kullanılmaması ve atmosfere CO2 gibi zararlı gaz salınımının hiç olmaması gibi önemli üstünlükleri vardır. Kerpiç herhangi bir tesis ve kalifiye elemana ihtiyaç duymadan bulunduğu bölgede rahatlıkla üretilebilir. Kerpicin üretimi sırasında atık oluşmaz. Kerpiç yapı servis ömrünü tamamladığında ortaya çıkan atıklar çevre ile uyumludur. (2nd ISBS 2015)

  • Kerpiç yapı, kerpiç hamurunun gözenekli yapısı sebebiyle havadaki nemi bünyesine alarak iç mekânın nemini dengede tutar.
  • Kerpiç, ısı tutuculuk özelliğinden dolayı ısı ve nem dengesinin korunmasını sağlar. Yapı içerisinde daha yaşanılabilir, temiz ve sağlıklı bir biyoklimatik konfor sağlar.
  • Sudan sonra en iyi enerji depolayan malzemelerden birisi olan toprak, yapı malzemesi olarak binayı çevreleyen duvarları oluşturduğundan ısınma enerjisini bünyesinde toplar. Isıtma kesildikten sonra uzun süre bünyesindeki ısıyı vererek sıcaklığın dengeli kalmasını sağlar. Yapıyı dışarıdaki istenmeyen sıcak veya soğuktan korur.
  • Üretim maliyeti düşük olup üretimi için tesis gerekmez. (2nd ISBS 2015)

Bölgenin yaygın yapı malzemesi olarak kullanılan kerpiç tuğla haline dönüştürülerek her iki yapının da iç ve dış duvarları kerpiç tuğladan tasarlanarak hem ekonomik hem de enerji anlamında sürdürülebilir bir bina ortaya çıkarmıştır.

Her iki binanın çatısında kurulması düşünülen güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretmeye yarayan sistemler sayesinde binanın elektrik ihtiyacını kendisi üretmesi amaçlanmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın