Katılımcı, İzmit Belediyesi Fethiye Caddesi Yeniden Düzenleme Yarışması

PROJE RAPORU:

TASARIM KARARLARI

Fethiye Caddesi incelenmeye başlandığında geçmişten beri İzmit’in atan kalbi olduğunu orada daha öncede yaşayan insanların ve yaşamakta olanların bu caddenin geçmişine büyük bir özlem taşıdıkları gözlendi. Proje geliştirme aşamasında her canlının kendisi için bir şeyler bulabileceği açık bir sosyal yaşam alanı düşünüldü. Caddenin gün içerisinde canlı geceleri ise trafiğe açık olmasından dolayı tasarım da canlılığa ve dinamizme yönelmiştir. Canlılık öncelikle geceleri araç geçişini kısıtlamamak gün içerisinde kullanıcıların ihtiyaçlarını giderebilmek için portatif tasarım düşüncesine yönelim gösterildi.

Portatif modüller kalabalığın insanlar arasındaki etkileşimi güçlendirebilmesi amacıyla yer yer minik bir kahve dükkânı, bazen sokak sanatçılarını dinleyebilecekleri bir alan, yazın güzel gecelerinde geçmişi hatırlatan açık hava sinemasına, İzmit’in hafıza duvarlarına ve kitabını okumak isteyenlerin ağaçlarla bütünleşmiş dinlenme alanlarıyla sosyal çevreye değer katabilmesi hedeflendi. Proje tasarım sürecinde ağaçların altı ve yakın çevresi bağlantı noktaları olarak oluşturuldu. Belirlenen noktalar birbiriyle bağlanarak hedeflenen sosyal bağların güçlendirilmesi düşüncesine vurgu yapıldı.

CADDE-CEPHE İLİŞKİSİ

Cadde boyunca bulunan dükkân ve apartman cepheleri görüntü kirliliğine sebep olmaktadır. Bu nedenden dolayı yeni cephe önerisi getirilmiş ve bu sayede cepheler farklı dillerden arındırılıp tek bir ifade yoluyla bulunduğu çevreden sınırlandırılıp açık bir sosyal yaşam alanına dönüştürülmüştür. Farklı renklerde olan apartman cepheleri sıva dokulu beyaz boyayla boyanıp giydirme olan cepheler ise tek renk filmle kaplandı. Klima üniteleri içinse sürdürülebilir bir malzeme olan ahşap paneller kullanılmıştır. Panellerin üzerine ise ofis çalışanları için doğal taştan tabelalar konumlandırıldı. Dükkân tabelaları için ise renk ve boyut sınırlandırılması getirilerek alüminyum saçtan tabela alanları oluşturuldu. Dükkân cephelerinde renkli çerçeveler kullanılarak firmaların kimliklerini yansıtabilecekleri cepheler oluşturuldu.

STRÜKTÜR KURGUSU

Kare ve üçgen formda modüllerin birleşimiyle alanın ihtiyacına ve araç geçişine uygun şekilde Fethiye ve İstiklal Caddeleri arasındaki bağlantı noktası strüktür tasarımıyla sağlandı. Yer yer açık yer yer kapalı modüllerin altına aydınlatma elemanları yerleştirilerek geceleri ışıklandırma gündüzleri ise gölgelik oluşturularak insanlar için dinlenme ve buluşma noktası oluşturmak hedeflendi. Hamam girişi sarmaşıklı modüllerle düzenlenerek atıl kalmış sokağın hamam girişi için tanımlayıcı kullanıcılar için eğlenceli bir alana dönüştürülmesi amaçlandı.

MALZEME VE PEYZAJ KARARLARI

Zemin malzemesinde kaydırmaz ve ağır tonajlı araçlara dayanıklı olacak şekilde gri andezit taşı kullanıldı. Modül zemininde bordo granit küp taşı kullanılarak estetik ve modern alanlar oluşturuldu. Dükkân girişlerinde ve merdivenlerde ise füme rengi bazalt taşıyla engelli bireyler için rampalı olarak yeniden düzenlendi. Aslanlı sokakta bulunan merdiven insanların çıkarken dinlenebileceği ya da seyir amaçlı olarak kullanabileceği şekilde yeniden düzenlendi. Fethiye Caddesi boyunca mevcut ağaçlar dışında herhangi bir peyzaj öğesine rastlanılamamaktadır. Bu nedenden dolayı bitkilendirme çalışması yapılarak Fethiye Caddesinde yaşayan bir yeşil aks oluşturulmuştur. Bitki seçiminde ise farklı sıcaklık ve koşullara dayanabilecek meşe ağacı ile nemli toprak seven kestane ağacı tercih edildi. Hoş görüntüsü ve güzel kokusundan dolayı ıhlamur ağacı da projeye dâhil edildi.

Etiketler

Bir yanıt yazın