Katılımcı, İzmir Selçuk Belediyesi Kültür ve Gençlik Merkezi Yarışması

Katılımcı, İzmir Selçuk Belediyesi Kültür ve Gençlik Merkezi Yarışması

3. turda elenen 78 sıra no'lu proje.

Proje Raporu

Mevcut durumda alanın 3 tarafı çok katlı konut dokusu bir tarafında ise şehir stadyumu bulunmaktadır.

İlk bakışta stadyum kentsel bir boşluk tanımlıyor görünse de; konut dokusu açık alana ihtiyaç duymakta iken stadyum sadece futbol müsabakaları ve tören hizmetleri için kullanılabilmektedir. Rekreasyon ve gündelik kullanıma hizmet verecek potansiyeli ve işlevi yoktur. Bu potansiyeli olmadığı gibi futbol müsabakaları ya da tören zamanlarında gelen kitleyi toplayacak bir alan eksikliği göze çarpmaktadır. Maç öncesi ve sonrasında kalabalığın vakit geçirebileceği bir alan yaratmak öngörülen düşüncelerden biridir.

Diğer yandan eşsiz bir doğaya sahip Selçuk’un yeşil değerini artırmak projenin öncelikli kararlarından olmuştur. Mevcut ağaçlar korunduğu gibi kente yeni bir yeşil alan kazandırmak hedeflenmiştir.

Kütlenin yer altına alınması sonrasında yüzeyde olabildiğince yalın bir dil ve sirkülasyon tercih edilmiştir. Girişe yönlenen bir yaya aksı, otopark ve servis girişi olmak üzere bir de araç ve servis aksı oluşturulmuştur.

Yaya aksı üzerinde eğimli oluşturulan topografya ile açık hava sineması ve dışarıyla doğrudan ilişki kuran yeme içme birimleri için amfiler oluşturulmuştur.
Aksların oluşturulması sonrasında en temel problemlerden olan doğal ışık; alanda yaratılan ve mekanın en alt kotuna dek ulaşan iki geniş galeri boşluğu ile ışık ihtiyacı olan mekanlar çözümlenmiştir. Özellikle fuaye alanları, yeme-içme ve atölyelerin doğal ışık alması sağlanmaya çalışılmıştır.

Jürinin yorumu

Mevcut alanın büyük kısmının kamusal alana dönüştürülmesi olumlu bulunmuş ancak iç mekan çözümlerinin ve kütle organizasyonunun yeterince olgunlaşmaması olumsuz
bulunmuştur.

Etiketler

Bir yanıt yazın