Katılımcı (I-CON Mimarlık), YAC 2019 – Sport Citadel Competition

TASARIM AÇIKLAMA RAPORU:

THE GEO-TOPIA

Alp Dağları’nın jeolojik oluşum katmanları,  saf mücadele ruhunu yansıtabilmek için dönüştürülerek ana tasarım kavramlarımız olarak belirlendi, spor ve konaklama olarak iki kentsel bölge düşünüldü. Ana tasarım kavramlarımız yenilikçi bir peyzaj oluşumu sağladı. Bu doğal peyzaj tarihi Torino şehrine kavramsal, gerçeküstü (sürreal) ve pastoral olarak bağlanabilen kentsel mekan tasarımı için bir başlangıç noktasıdır. Bitki örtüsü dokumuz arazi sınırında gürültüden koruma için tampon olarak ve kanyon bahçesi içlerinde vaha tipi olmak üzere iki tipte kurgulandı.

Kapalı Arena Binasının FoH (Seyirci Bölümü) alışveriş fonksiyonu için genişletildi ve büyük bir toplanma noktasına dönüştürülüp, Forum-Kapalı Arena Binası entegre şekilde konumlandırıldı. Bu Bina özellikle zemin katta geçirgen ve şeffaf olması sağlanarak, seyirci akışlarını hem düzenledi hemde homojen dağılımını sağladı.

Ulaşım sistemi algoritması, iki farklı bölge arasındaki arazi araçları (atv) ile sağlandı ve otomobiller için yeraltı otoparkları planlandı. Bisikletli ve yayalar arazide akarlar, ve ayak basınç farkı ile enerjinin de üretildiği karakteristik yaya yollarında pastoral bir patika da gibi hem tırmanır hem de hareket ederler.

Tasarım amaçları, yeşil enerjiyi koruyup genişleterek varlıklar zincirinin bir parçası bulunan insanın, doğa ile yapıların hem iç mekanında hemde dış mekanında buluşmalarını sağlamak, yapı ölçeğinde insanı değil, mevcut ağaç ölçeğini kullanmak, yapısal kararların işlemesiyle beraber çocuklar, yaşlılar, engelliler ve bazı özel gruplar gibi daha küçük akıllı topluluklar oluşumunun öncülerinden olmaktır. Mekansal kurgumuz minimal tarzda, Japon Shikiri konseptinin yansımaları ve renkli cam kullanımıyla geliştirildi.

İki veya üç işlev gören çatı, iç ve dış cephe olarak işlev görür. Işıklıkların karakteristik kaya ve devasa tepe yüzeyi gün ışığına izin verir, ayrıca sadece yenilikçi top mercek olarak güneşten enerji üretmekle kalmaz, aynı zamanda tırmanma duvarı olarak da kullanılır.

Çatı iki yada üç fonksiyona hizmet verecek şekilde, iç ve dış kabuk olarak tasarlandı. Bina çatı kısmında, dağların karakteristik zirve kayaç yüzeyleri hem iç mekana gün ışığı girmesini sağlayan ışıklık olarak hem tırmanma duvarı olarak hemde iç mekanda kullanılan küresel formdaki lens sistemi ile solar enerji üretimi sağlamaktadır. Bu çok boyutlu kullanım bina içinde ve dışında spor yapma imkanı sağlanmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın