Katılımcı (Gülcan Afacan, Serkan Borazan), Çaycuma Spor Merkezi Mimari Proje Yarışması

MİMARİ AÇIKLAMA RAPORU

Çaycuma tarihsel geçmişi ve doğal kaynaklarının sunmuş olduğu güzelliklerden dolayı Zonguldak ilinin önemli ilçelerinden biridir. Yeşilin hakimiyeti ve Yenice Irmağı’nın varlığıyla, yeşille ve suyla iç içe kent olma özelliğini kazanmıştır. Son zamanlarda atılan adımlarla yakıt kullanımı olarak kömürden vazgeçilmesi de kentin solunabilir havasının artmasını ve sağlıklı bir kentin ortaya çıkmasını sağlamıştır.

Tasarım alanı spor ve eğitim yapılarıyla iç içe ve Yenice Irmağı’nın yanı başında bulunmaktadır.

Kent dokusuna baktığımızda, yapılaşmanın yeşille iç içe ve boşluklu bir yapıya sahip olduğunu görmekteyiz. Kentin yeşil dokusu yapı bloklarını sarmakta ve kentin büyük bir park görünümü kazanmasını sağlanmaktadır. Boşluklu yapının oluşturduğu kent dokusunun tasarım alanında devam etmesi amaçlanmış ve tasarım girdisi olarak ele alınmıştır. Birimlerin konumlanışı parçalı bir düzende kurgulanmıştır. Boşluklu yapıda kurgulanan mekanların kentte var olan algının küçük ölçekte devam etmesinin sağlanması amaçlanmıştır. Bu şekilde yapı tamamen bir parka dönüştürülmüştür. Kütlelerin arasındaki geçişlerle de serbest bir kullanım sağlanmıştır. Bu kullanımlar yeşil dokuya entegre edilerek parkın bir parçası haline gelmiştir. Yapılan tasarım yakınında bulunan spor ve eğitim yapılarının ara yüzü haline getirilmiştir. Yapının karşısında bulunan su elemanın tasarım alanında hissedilmesini sağlamak amacıyla su iz olarak park alanına taşınmıştır. Bu şekilde yeşille ve suyla iç içe olma algısı güçlü hale getirilmiştir. Park zemini iz olarak Yenice Irmağı’na taşınmış ve yapının suya ulaşarak bütüncüllüğü sağlanmıştır. Yapının Yenice Irmağı’na cephe vermesi yapı ile su arasındaki görsel sürekliliğin devamlılığını sağlamıştır.

Parktaki birimler boşluklu bir saçak altında toplanmıştır. Saçak bütünlüğü sağlamasının yanında , boşluklardan da parka ve birimlere ışık alınmasını sağlamaktadır.

Etiketler

Bir yanıt yazın