Katılımcı (Eyüpsultan Merkez: Aşevi ve Mahalle Evi), Sosyal Merkezler Mimari Proje Yarışması

MİMARİ AÇIKLAMA RAPORU

İstanbul′un en önemli tarihi mekanlarından biri olan Eyüp′te Yer alan mahalle evi ve Aşevi Projesini tasarlarken aşağıdaki kriterleri göz önüne aldık.

MEYDAN

Ülkemizin genelinde kısıtlı sayıda var olan meydanlarımızı koruyup geliştiremediğimiz gibi onları yok sayıp yerleşkelerimizi oluşturduk. Eyüpsultan camisinin önünde bulunan meydan da bunlardan biridir. Meydanlar insanı içinde bulunduğu çevreden belli bir ölçüde ayırırken aynı zamanda içinde yaşamsal etkinliklerin ve faaliyetlerin gerçekleştirilebildiği kamusal dış mekanlardır, aynı zamanda kentin kimliğini ve kişiliğini ortaya koyan önemli kentsel yapılardır.

Meydanlar kent içinde toplanma dağılma alanları olup sirkülasyonun sağlandığı yerlerdir.

Dar ve eğimli olan bu arsada, mahalle ve aşevinin üstünde bir MEYDAN oluşturduk.

Hem mahallelinin hem de Pierre Loti′ye gelen turistlerin soluklanabileceği bir dış mekanın çevreye önemli bir katkıda bulunacağına inandık.

Toplam 1700 m2 olan Aşevi ve Mahalle evinin bu meydanın altında yer alması hem Kaşgari sokak cephesinde oluşacak yapı hacmini azaltmasını sağladı hem de kamusal bir mekan oluşturdu.

AŞEVİ VE MAHALLE EVİ

Osmanlı mimarisinin başlangıcından 20. yüzyıl başlarına kadar geçen süre içerisinde inşa edilen imaretlerin sayısı oldukça fazladır. Ancak birçoğu günümüze ulaşamamıştır.

Hiçbiri tek başına inşa edilmeyip bir külliye programı dahilinde yer alan aşevleri Osmanlı kolonizasyon ve yerleşim politikalarının önemli bir parçası olmuştur.

İmaretler ihtiyaç sahiplerine karşılıksız yemek sunmak amacıyla kurulmuş bir sosyal yardımlaşma kurumlarıdır. Yemek ikram etmek ve bunun kabul edilmesi şüphesiz fizyolojik anlamının ötesinde bir çok sosyal iktisadi ekonomik ve politik anlamlara da sahiptir ancak bunun bir mimari yansıması olan aşevleri Osmanlı imparatorluğu döneminde ayrı ve özel bir yapı türü olarak da ele alınmış ve en özgün örneklerini bu dönemde vermiştir.

Mahalle evi ise muhtarlık hizmetlerinin yapıldığı aynı zamanda da çeşitli eğitici ve sosyal aktivitelerin yer aldığı bir yapıdır. Bu yüzden biz de bu binayı tasarlarken aşevi ve mahalle evi
girişlerini ayrı tuttuk. Mahalle evine 63.50 kodundan aşevine Aşevine ise 58.00 kotundan girdik 58.00 kotu bu binanın 0.00 kotu olarak tarafımızca kabul edildi.

Hem binanın üstünde üstünde yer alan MEYDAN hem de aşevi ve mahalle evinin girişlerinin ayrılması binamızı şekillendirme de önemli bir rol oynamıştır tasarlanan binanın 54.00 kotuna inmesi ve bu kod da oluşan dış mekanın üst meydanla irtibatlandırılması tasarımımızın belli başlı özellikleridir.

Etiketler

Bir yanıt yazın