Katılımcı, Expo 2016 Antalya Expo Kulesi Mimari Proje Yarışması

Proje Açıklama Metni

Mimari rapor

Yapılacak kulenin aşağıdan asansöre binip yukarıda inilen klasik bir kule yerine, isteyenin asansörle, isteyenin merdivenlerle, etrafı, kuleyi deneyimleyebileceği bir yapı tasarlandı.

Bir dağa tırmanır gibi en üstteki seyir terasına tırmanma deneyimi kullanıcılara sunulurken simgesel bir boşluk kamusal bir alana dönüştürüldü.aşağıdan yukarıya bir kutu içinde çıkan klasik merdiven yerine yapı boyunca bir yürüyüş promenandına dönüşen, sadece seyir zevkini değil aynı zamanda bir hedefe tırmanma keyfini veren, mimari olarak herhangi bir yerde rastlanılamayacak bir mekan tipolojisinin ortaya çıktığı bir yapı oluşturuldu.

Çelik kasnağa asılan kablo strüktürler sayesinde asılı vaziyette merdiven oluşturularak, yapılacak kulenin hem görsel açıdan hemde mekan deneyimi açısından daha önce karşılaşılmamış bir etkisi kullanıcılara sunuldu.asansörler çelik kasnağın eğrisi boyunca aylı bir sitemle simgesel boşluğun etkisini kaybetirmeyecek şekilde tasarlandı.meydan alt kotundan kuleye giriş sağlayan kullanıcı isterse eğrisel hat boyunca çıkan asansörlerle isterse adım adım yapıyı tırmanarak , etrafı hissederek en üst noktaya ulaşması tasarlandı.

Normalde mevcut kuleler aşağıdan asansöre binip yukarıdan inmek suretiyle seyir imkanı verir. O yüksekliğe yapıyı ve çevreyi deneyimleyerek çıkma imkanı sunmaz. Burada ise kullanıcı hem simgesel boşluğu görürken aynı zamanda merdivenlere doğru yöneldiğinde simgesel boşluğun içerisinde olacaktır. Ve emsallerine nazaran dünyada ses getirecek, istenen simgesel etkiyi gerçekleştirmiş olacaktır.

Statik rapor

Ana taşıyıcıyı oluşturan 266 metre çevre uzunluğuna sahip elips şeklindeki çelik kasnak basınç gerilmelerine karşı sahip olduğu şekilden dolayı mukavemetlidir.13 eşit parçadan taklaşık 20 metrelik elemanlarla çelik levhaların kaynak yapılmasıyla elde edilecektir.parçaların fabrikada üretilip sahada montajı sağlanacaktır. Çelik kasnak tamamlandıktan sonra çelik kablolar zemine bağlantı elemanarı ile bağlanarak merdiven tabliyeleri için taşıyıcı strüktür oluşturulacaktır. 2 metre aralığa sahip 20 cm çapındaki bu kablolar sayesinde merdivenlerin istenilen mimari etkiyi verecek şekilde asılarak taşınması sağlanmış olacaktır.

Temel sitemi olarak 1,5 metrelik radyenin altında 20 metrelik fore kazıklarla 4×4’lük bir karolaj oluşturularak bu yükseklikteki bir yapının zeminle olan ilişkisi deprem yüklerine karşı sağlam bir şekilde kurulacaktır.

Halatların sıcak havada genleşmesi ve soğuk havada büzülmesi durumlarında genleşme ve büzülme payını alacak bağlantı elemanlarıyla mevsimsel olarak gerilip, gerginliği azaltılacaktır.

Yapı zemine meydan alt kotundan beton payelerin üzerinde, meydandan sonra tamamen çelik devam edecek şekilde kurgulanmıştır.

Elektrik raporu

Aydınlatma sistemi led olacaktır. Duvar boyama ve yüzey aydınlatma için tasarlanmış, yüksek performanslı ıp 66, doğrusal rgb led armatürleri kullanılacaktır. Dijital kontrol teknolojisiyle birleştirilecektir.

Işık efektlerinin yapılandırılması için gelişmiş bir lcd ekran, düğme kontrollerine sahip bir üniteye sahip olacaktır.bu kontrol ünitesi renkli ışık şovlarının ve dinamik aydınlatma efektlerinin yapılmasını sağlayacaktır.

Mekanik rapor

Oval geometrik formun statik açıdan bu büyüklükteki bir yapı için avantaj sağladığı düşünülmektedir. Seyir kulemizin tamamen çelik konstrüksiyon ile inşa edilmesi planlanmaktadır.. Oval formun içerisinde düşey ve yatay hareketi sağlayan merdivenlerin ve bu merdivenleri oval formun çevresine bağlayan çelik halatların sistemi bir bütün halinde çalışmaya yönelteceği ön görülmüştür..

Bu da yapıyı statik açıdan güvenli yapacaktır.

Yapıyı oluştıran çemberde yukarı doğru yol katedilirken eğim değişmektedir. Bu da yolcu kabinlerinin eğime göre hareket süresince poziyon değiştirmesini gerektirmektedir.

Bahsettiğimiz şekilde yerçekimine doğru yönelmenin sağlanması için kabinlerin mafsallı olarak üretilmesi gerekmektedir.

Tüm sistemin hareket ettiği dönme dolap örneklerinde de yine mafsallı kabinler ihtiyaç duyulan yönelmeyi sağlamaktadır.

Tasarlanan yapıda ise dönme dolap sitemindeki gibi çemberin merkezinden hareket etme durumu yoktur.

Çember şekline yakın oval form statik açıdan hareketsiz olarak imal edilecektir.

Oval şeklin çeperinde çevresi boyunca hareket edecek kabinlerin ağırlık merkezlerinin yer çekimine doğru olması için mafsallı birleşim sistem ile ray üzerinde hareket sağlanacaktır.

Tasarlanan forma ykın bir geometriyle, bahsettiğimiz asansör sisteminin kullanıldığı the gateway arch isimli 1967 yılında St. Louis, Missouri, Amerika’da hayata geçirilmiştir. Bu projede mafsallı sistemle çember üzerinde hareket ederken ağırlık merkezinin yönünün değişmediği kabinler uygulamaya geçirilmiştir.

Etiketler

3 yorum

  • selim-senin says:

    juri raporu’ndan
    4.ELEME
    A34- Özgün kavramsal yaklaşımı, dolaşım elamanlarının aynı zamanda seyir terasları olarak kullanılması, olumlu bulunmuştur. Kütlesel biçimin iki boyutlu algısı olumsuz bulunmuştur. Meydan zeminiyle kurduğu ilişki okunaklı bulunmamıştır.

  • nihat-saltan says:

    İlginç bir yaklaşım , şehri farklı kotlardan özümseyerek izleme fırsatı sunabilirdi. Meydanla içi içe olması sıradanlığı etkisizleştiriyor. Bakış açınıza göre farklı perspektifler sunan bir yapıya sahip.

  • cemal-kahraman says:

    Sürekli karşılaştığımız bir formu farklı bir şekilde ele alan projede seyir mekanlarının sirkülasyonun içerisinde çözülmesi çok olumlu olmuş. Jürinin haklı eleştirilerinin kaynağının projeye yeterli sürenin ayrılmaması olduğunu düşünüyorum.

Bir yanıt yazın