Katılımcı, Efeler Belediyesi Hizmet Binası Mimari Proje Yarışması

MİMARİ RAPOR

Aydın, birden fazla önemli özelliği ile ülkemizin seçkin şehirleri arsında yerini almaktadır. Farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan bir kent oluşunun yanı sıra, aynı zamanda önemli bir turizm merkezidir. Güneyindeki diğer turizm yerleşkeleriyle İzmir arsında da önemli bir bağlantı noktası oluşturmaktadır.

Proje alanı, şartnamede de belirtildiği gibi geometrik olarak şehrin hemen hemen merkezinde yer almaktadır ve öngörülen yeni fonksiyonla birlikte (Belediye Hizmet Binası ve Sosyal –Kültürel Merkez) kent içerisinde güçlü bir yaşam odağı olacaktır. Arsamızın şehrin merkezinde yer almasının yanı sıra 3 önemli ulaşım aksının arasında kalması da göz önünde bulundurulmalıdır. Doğusunda Adnan Menderes Bulvarı, batısında Sağlık Caddesi, önemli iki ulaşım aksını oluşturmakta ve proje alanına çok yakın bir mesafede bulunmaktadır. Şehrin en önemli ulaşım aksını oluşturan ve bahsi geçen 2 aksı kesen İzmir Bulvarı ise proje alanının güney sınırında yer almaktadır.

Proje alanında yerleşimi kurgularken, güneydeki karayolu binamızın konumlanışında belirleyici bir rol oynamıştır. Toplu ulaşımı kullananların ve araçlarıyla binaya gelenlerin ağırlıklı olarak bu yolu kullanacağını öngörmemiz bizi, binayı arsanın kuzeyine yerleştirmeye yönlendirdi. İzmir Bulvarı ile hizmet binası arasında kamusal bir boşluk bırakmanın yanı sıra araç ile otoparka ulaşımı da bu konumlanışa göre çözdük.

Binamızın ve kamusal alanların dağılımında ikincil olarak arsamızın doğusunda yer alacak olan iş merkezinin de rol oynadığını söylemek mümkün. İmar planındaki emsal ve yüksekliğin yanı sıra şehri ziyaretimizde dikkatimizi çeken bu alanla ilgili proje tanıtım panoları nedeniyle, bu alanda şehir için önemli bir bina inşa edileceği fikrini edindik. Özellikle bu binanın zemin kat kullanımının dışa dönük dükkanlardan oluşacağı öngörüsüyle, kamusal alanın ağırlık merkezini arsanın doğusuna çektik.

Arsanın batısında yer alan benzin istasyonu göz önüne alınarak bu alanda seperatif bir özellik de barındıran yeşil bir bant öngörülmüştür. Ayrıca Meclis üyelerine ve Başkanlığa hizmet edecek açık otopark bu alanda düşünülmüştür.

Hizmet Binasını arsanın kuzeyine yerleştirmekle beraber, iki kütleye ayırarak, derin ışık almayan veya fazla yüksek bir bina yerine iki parçalı, katlar arasında şeffaf geçişler olan ve bir iç avlu (sokak) ile ilişkilenen bir çözüm tercih edilmiştir.

İki bina arasında kalan avlu (sokak) su, yeşil ve kent mobilyaları ile kamusal alanın güçlü bir uzantısını oluşturmakla beraber, hizmet binasına ve başkanlığa ulaşımı da sağlamaktadır.

Başkanlık bölümü ve Meclis hem girişleriyle hem de konumlanışlarıyla kütlenin batısında yer almış, kolay ulaşılabilirlik açısından da 1. ve 2. katlar tercih edilmiştir.

Sosyal ve Kültürel fonksiyonlar ise alt meydan ile birlikte arsanın doğusuna kaydırılmıştır.

Hizmet Binasının girişi ise kütlenin orta aksına gelmektedir. Öncelikli olarak güneyden olmak üzere kuzeydeki garaj sokaktan da doğu-batı aksındaki iç sokağımıza ulaşılmaktadır. Binaya girişler ise bu sokaktan(avludan) sağlanmaktadır.

Kamusal alanlarda, ise en önemli odak noktası ‘alt meydan’ -performans meydanı-dır. Amfi tiyatro şeklinde düzenlenen alt meydan, günün her saati ve hafta sonu çeşitli gösterilere ve etkinliklere açık olabilecektir. Çok amaçlı salon da alt meydana açılabilecektir. Etkinliklerin merkezini alt meydan oluşturmakla beraber, Hizmet Binası ile İzmir Bulvarı arasında kalan meydan, daha sakin ve su ögesiyle desteklenmiş bir dinlenme alanı olarak projedeki yerini almaktadır. Bütün ön cephe boyunca devam eden kanopi yeşil bant ile meydanlar arasında bir bağlayıcı özelliği taşımakla beraber, batıdan doğuya doğru ve tekrar kuzeye doğru bir hat çizerek proje alanımızı tanımlaması hedeflenmiştir. Güney ve doğu cephesi boyunca devam eden kanopimiz alanı tarif etmekle de kalmayıp, sirkülasyon+dinlenme+sergi alanı+açık kitaplık özelliklerini de taşımakta, kamusal alan içerisinde yer alan ön meydan satış alanları, alt meydan, iç avlu arasında bir bağlantı ve geçiş ögesi olmaktadır. Sosyal–Kültürel fonksiyonların merkezi olma iddiasındaki meydana açılan fuaye, çok amaçlı salon ve konferans salonunu -4.50 kotunda birleştirmektedir. Aynı kattaki kafe ve mutfağı hem meydana hem de çok amaçlı salonda düzenlenecek çeşitli etkinliklere servis yapabilme özelliğindedir.

Binamızın Kent Yönetiminin merkezi olması, birçok açıdan örnek teşkil etmesini de gerektirmektedir. Bu nedenle ‘Yeşil Bina’ kavramının da bu bina özelinde içselleşmesini ve binamızın sürdürülebilirlik kavramında da örnek olabileceği bir tasarım öngördük.

Bu doğrultuda;

-Cephede kullanılan güneş kırıcıların önünde ve çatı saçağında fotovoltaik paneller düşünüldü. Bu sayede sınırlı ölçüde de olsa güneş enerjisinin depolanması ve elektrik enerjisine dönüştürülmesi öngörülmektedir.

-Bina çatısından toplanan yağmur suyu ayrı bir depoda saklanarak bitki sulamada kullanılabilecektir.

Aynı şekilde kullanım suyunun arıtılması ile toplanan gri su yine wc rezervuarlarında geri dönüşüme tabi tutulacaktır.

-Açık ve kapalı otoparklarda bisiklet ve elektrik enerjili otomobiller için özel yer ayırılacaktır.

-Engelli ulaşımı ve kullanımını kolaylaştırıcı önlemler proje bünyesinde yer almıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın