Katılımcı, Dalseong Uluslararası Jimnasyum Salonu Yarışması

MİMARİ AÇIKLAMA RAPORU

10 adet badminton sahasının ana mekanı teşkil edeceği projenin tasarımında badminton sahalarının dizilişiyle oluşan alanın izleyiciler tarafından farklı yönlerden eşit şekilde izlenebilmesi belirleyici olmuştur.

Badminton sahalarının etrafında izleyicilerin ve oyuncuların rahatça hareket edebileceği 3m genişliğinde bir dolaşım koridoru oluşturulmuştur. Bu dairesel alan sahaları 3 yönden görecek şekilde üçgene tamamlanarak sahaları farklı doğrultulardan görme imkanı elde edilmiştir.Üçgen alanların sahaları uygun bir açıdan görebilmesi için yukarıya doğru yükseltilmesi ve bu birbirine bakan üçgen şeklindeki izleyici alanlarının çelik makas kirişlerle birbirini taşıyacak şekilde bağlanmasıyla iç mekanda dinamik bir kurgu oluşturulmuştur.

Mevcut binanın bulunduğu alan anıtın önünü kapatmakta ve arsayı verimsiz kullanmaya sebep olmaktadır.Bunun yerine tasarlanan jimnasyum salonu anıttan uzaklaştırılarak hem kent için bir değeri olan anıtın önü rahatlatılmış hemde yeni bir kentsel meydan oluşturulmuştur.Tasarlanması istenen köprüyle ulaşılacak diğer spor komplekslerinede bir yönelim sağlanmıştır.

Mevcut topoğrafya anıtın olduğu dokunulmayacak alan, otoparak alanı ve sadece yayaların kullanacağı alan olmak üzere 3 kot olarak düzenlenmiştir.Otoparktan doğrudan salona erişim verilerek yoğun kullanım zamanlarında farklı yerlerden gelecek kişilerin düz ayak salona erişimi sağlanmıştır. Yayalaştırılan meydan kotuna ise otoparktan merdivenler ve rampalarla erişim sağlanarak yapı çevresiyle bütünleştirilmiştir.Toprağa oturduğu kottan diğer uçlara doğru eğimin azalması ile açığa çıkan yükseklik , oluşturulan ahşap teraslarla yumuşak bir geçişe dönüştürülmüştür. Bu üçgensel açık teraslamalarla yapı etrafında farklı aktivitelerin açık havada düzenlenmesine olanak verilmiştir.Her yöne yükselen üçgenlerle cephe veren yapının , şehir için yeni bir landmark ve röper noktasına dönüşmesi hedeflenmiştir.

Günlük kullanım için ayrılan fitness salonu yayalaştırılmış meydan kotunda bulunmaktadır. yapının altıda yarı açık bir alan olarak serbest dolaşıma izin vermektedir.

Üç yönden çelik makaslarla ışık alan jimnasyum salonu çatısında oluşturulan yuvarlak kirişin içinde yer alan membran vasıtasıyla günün her saati maksimum düzeyde gün ışığından yaralanacak şekilde tasarlanmıştır.Kontrollü gün ışığının alımı sayesinde düşük enerji tüketen sürdürülebilir bir mimari öngörülmüştür.

Yapının statik kurgusu izleyici kısımlarının birbirini dengeli bir şekilde çatı makasları ve çelik dairesel kiriş vasıtasıyla çekmesiyle stabil hale getirilmesi öngörülmüştür.Birbirini 3 yönde karşılıklı taşıyan bu strüktür sisteminin dengesi yapıya mimari dilini veren ana öğeyi oluşturmaktadır.

Etiketler

1 Yorum

  • selim-senin says:

    country-by-country
    Standard;Registration / total 47 Country

    South Korea 143
    Turkey 8
    United States 26
    France 8
    Spain 13
    Singapore 8
    China 11
    Australia 7
    Hong Kong 10
    India 7
    United Kingdom 9
    etc 63
    Total 313

    Submission

    South Korea 70
    United States 15
    Spain 9
    China 7
    Hong Kong 6
    United Kingdom 6
    etc 46
    Total 159

Bir yanıt yazın