Katılımcı, Çaycuma Spor Merkezi Mimari Proje Yarışması

Katılımcı, Çaycuma Spor Merkezi Mimari Proje Yarışması

MİMARİ RAPOR

Çaycuma Belediyesine ait, 200 numaralı ada 1 numaralı parsel ve 40 numaralı ada 237 numaralı parsel için 5600 m2’lik arsa üzerinde tasarlanan binanın inşaat alanı 1865 m2’dir. Bodrum katta bulunan teknik alanlar ile toplam yapı alanı 2600m2 olmaktadır.

Yarı olimpik boyutlarını sağlayan havuzun, gün içerisinde saatte ortalama 50-60 kullanıcı tarafından kullanılabileceği öngörülmüş ve kullanım alanlarında boyutlama, bu adetleri ve fazlasını sağlayabilecek şekilde çözülmüştür. Hijyenik sirkülasyon, plan kurgusunun ana kriterlerinden olmuştur.

Yapı 3 kottan oluşmaktadır, ±0,00 kotu zemin kat kotudur. Havuz kullanıcısı bu kottan soyunma odalarına ve gerekli hijyen alanlarını geçerek havuza ulaşabilmektedir. Giriş alanında bırakılan geniş hol özellikle çocuk havuzunun dışarıdan görülebildiği bir alandır. 1.kat +4,50 kotundadır, burada fitness salonu, yönetim birimleri, uzun süreli bekleme ve dinlenme alanları planlanmıştır. Havuz için gerekli denge deposu ve mekanik alanlar için bodrum kat yapılmış ve -2,70 kotunda çözülmüştür.

Engelli kullanıcılar düşünülerek bina girişi rampa ile planlanmış ve zemin kattatüm fonksiyonlar aynı kotta çözülmüştür, 1.kata ulaşım için ise merdiven holünden kullanılan panoramik asansör öngörülmüştür.

Binaya 3 yönlü ulaşım öngörülmüştür, Filyos Çayına paralel olacak 45 m.’lik caddenin toplu ulaşım için ana aks olacağı, kuzey cephesinde bulunan 10 m.’lik yolun araba ve bisiklet ulaşımı için kullanılacağı ayrıca park alanı olarak düzenlenecek alanın komşu parselde bulunan eğitim yapısı ile bağlantısı olacağı öngörülmüştür.
Binanın ana konumlandırılması güney doğu yönüne göre yapılmış olup havuz kütlesi, peyzaj ve sosyal kullanım alanları bu cephelerde konumlandırılmıştır, Kuzey cephesi, teknik alanlar ve iklimlendirme sıkıntısı yaratmayacak hacimler ile sağır tutulmaya çalışılmıştır.

Doğal, yöresel, kendinden ısı korunumu sağlayabilecek malzemeler kullanılmaya çalışılmıştır, yapının şeklinden ortaya çıkan yüzeylerin ayrıca güneş enerjisinden faydalanabilmek için kullanılabileceği öngörülmüştür, yapının kat yükseklikleri bu fonksiyonun çözülebilmesi için gerekli alt yapıyı sağlamaktadır.

Yapı betonarme ve çelik konstrüksiyon olarak karma yapıdır, kullanılan malzemelerin doğal ve kolay temin edilebilir özellikte olması seçimlerde öncelik olmuştur.
Parsel içinde toplam 1,5metrelik kot farkı vardır, park kullanımına ayrılan alanda peyzaj ile çözüleceği öngörülmüştür.

Etiketler

Bir yanıt yazın