Katılımcı, Çaycuma Spor Merkezi Mimari Proje Yarışması

PROJE RAPORU

Spor, çağdaş toplumların yaşam kalitesini yükselten, birliktelik hissini oluşturan, hayatın vazgeçilmez bir parçasıdır. Çaycuma Spor Merkezi, Çaycuma ilçesinin spor ile bütünleşik bir kentsel kimliğinin oluşturulması ve kullanıcılarına su sporları kültürünün kazandırılmasında stratejik bir öneme sahiptir. Çaycuma Spor Merkezi için düşünülen proje alanı, kuzey ve batı yönlerinde iki okul, kuzeybatısında bir ticari yapı, güneyinde bir spor tesisi ve doğusunda Filyos Çayı tarafından çevrelenmiştir. Alanın çevresiyle kurduğu bu bağlam Çaycuma Spor Merkezi’ne gündelik yaşamın önemli ve tamamlayıcı bir parçası olma şansı tanır.

Proje alanı, bu fırsattan yararlanarak kendi sunduğu aktiviteler ile spor bölgesinin devamı olurken, çarşı ve okullar ile bir bütün oluşturup kullanıcıyı kendine, diğer spor donatılarına ve Filyos çayına bağlayan bir ara yüz olmayı amaçlar. Bu sayede hem fonksiyonel hem de fiziksel olarak kenti spor ve su ile kavuşturan bir sosyal merkez olacaktır. Bu yüzden bir bütün olarak ele alınan park ve spor merkezinin kapalı alanları, tanımlanan bir doğu-batı/kent-nehir aksı ve bu aksı aktivitelere ulaştıran ara bağlantı yolları üzerine kurgulanmıştır.

Doğu-batı aksının Çaycuma Spor Merkezi kütlesi ile kesiştiği bölgede kütlede açılan boşluk bir giriş alanı teşkil etmenin yanı sıra barındırdığı yeme-içme ile satış fonksiyonları ve oturma alanı ile bu sosyal aksın devamını sağlar. Bu sayede proje alanının batısındaki yoğunluk Spor Merkezine iletilerek kentli ile park ve nehir arası bağlantı kurulur. Doğu-batı aksına dik olarak bağlanan ikincil yollar ise ziyaretçileri açık alanlarda tanımlanan pinpon, oyun parkı, açık hava sporu gibi kamusal aktivite alanlarına, kütle içerisinde ise havuz ve spor salonu gibi özel aktivite alanlarına ulaştırır. Bu dağıtım sırasında ve aktivite mekânları arasındaki sürekli görsel iletişim sayesinde “birliktelik” hissi yaratan bir sosyal merkez oluşturulmuştur. Kapalı alanda ise yüzme havuzu ve soyunma odalarına yönelen koridor şeffaf tasarlanarak, özel ve kamusal alanlar arasında da bu iletişim devam ettirilmiştir. Bu özellik spor salonuna erişimi sağlayan koridorun havuzla görsel iletişim kurması ile de kendini gösterir.

Soyunma odaları veya ofis gibi özel ve kapalı hacimler, yüzme havuzu ve spor salonu ile sosyal olarak yoğun olan park arasında kurgulanarak iç mekânlar arası bir bariyer oluşturmuştur. Bu bariyer, yüzme havuzu ve spor salonuna ihtiyacı olan mahremiyeti sağlarken, bu mekânları kısmen sakin olan doğu parkı ve Filyos nehrine baktırır.

Etiketler

Bir yanıt yazın