Katılımcı, Çaycuma Bilim Merkezi Mimari Proje Yarışması

PROJE RAPORU

MİMARİ RAPOR
Çaycuma bilim merkezi projesi tasarlanırken Çaycuma’nın doğal yapısı, iklimsel verileri ve arazinin barındırmış olduğu yeşil alan potansiyeli dikkate alınmıştır. Tasarım aşamasında gizemini hiç kaybetmeyen bilim doğayla bütünleşik olarak düşünülmüş, yapı plastiğinin de bu birlikteliğin bir parçası olması amaçlanmıştır. Mekan kurgusu yapılırken, net bir dolaşım etrafında sıralanan mekanlar ve kullanımlar esas alınmıştır. Bu şekilde yapı içinde yapılan aktiviteler ayrıca daha korunaklı olan avluya da açılmaya olanak sağlayacaktır. Bu şeklide kullanıcı iç-dış mekan ilişkisini yapının bütününde hissedecektir. Yapı plastiğinde çevresel veriler, yağış yoğunluğu düşünülerek yapıya mekanla bütünleşen çatı formlarıyla simgesel bir nitelik kazandırılmıştır. Yapı ağaçlık olan içinde kısmı bir görüntü vererek bilimin gizemi ve doğallığıyla, gelen kullanıcılarda merak hissi uyandıracaktır.

Mevcut ağaçlık muhafaza edilerek ve yeni ağaçlarla daha da zengin hale getirilmiştir. Bunun yanında ormanlık alana yayılmış olan ve yapı plastiğinden izler taşıyan keşif odaları da gelen ziyaretçilerin doğa içinde de farklı deneyimler edinmelerini sağlayacaktır. Bu keşif odaları enstalasyona imkan verecek nitelikte düşünülmüş ve tematik sergilerin doğa içinde yapılmasını sağlayacaktır.

PEYZAJ RAPORU
Bilim merkezi, tasarım alanında yeşil doku yoğunluğunun az olduğu iki bölgede konumlandırılmıştır. Ayrıca gelişim yönü de yoğunluğun az olduğu tarafa doğru olacaktır. Yoğun olarak iğne yapraklı ağaçların olduğu tasarım alanında yapı konumlandırıldıktan sonra ağaçlık alan yoğunluğu arttırılarak yeşil dokunun muhafazası ve artırımı düşünülmüştür. Yapının odak olduğu akslar ağaçlık alan içinde kullanıcıları keşif odalarına ulaştıran bir parkur görevi görecektir. Bunun yanında yer yer kesişen yaya-bisiklet yolu ve keşif parkuru doğayı en az müdahaleyle keşfetmeyi sağlayacaktır. Keşif parkuru kullanıcıyı arazinin bir ucundan alıp diğer ucundaki gözlem kulesine kadar ulaştıracaktır. Fikirsel olarak yeşile en az müdahaleyle kent mobilyaları uygun yerlere yerleştirilerek alanın aynı zamanda bir piknik alanı olarak kullanılması amaçlanmıştır. Bu şekilde kentli sergi-doğa-bilim alanlarını kesintisiz ve faydalı bir şekilde kullanabilecektir.

Etiketler

Bir yanıt yazın