Katılımcı, Çaycuma Belediyesi Çaycuma Bilim Merkezi Mimari Proje Yarışması

Katılımcı, Çaycuma Belediyesi Çaycuma Bilim Merkezi Mimari Proje Yarışması

PROJE RAPORU

YER

Yarışma alanı kuzeydeki şehir merkezine ulaşımı sağlayan Atatürk Bulvarı, doğuda Filyos Çayı, Batıda ise Nihat Kantarcı cd. (Seka cd.) ile sınırlanmakta olan büyük bir konut alanı dikdörtgeninin alt sınırına yakın bir konumda olan yaklaşık 37 dönümlük eski Seka arazisidir. Alanın yakın çevresinde ise doğuda TSO Fen Lisesi ve 75.Yıl İlkokulu, Çaycuma Kültür Merkezi ve Şehir stadyumu ve Spor alanları bulunmaktadır. Bu bağlamda günün herhangi bir saatinde alanda önemli bir genç nüfus bulunmaktadır. Öneri proje de daha çok 4-16 yaş grubu çocukları hedeflediğinden bu kitle için bir çekim merkezi olacağı öngörülmüştür.

KÜTLE OLUŞUMU


1-YARIŞMA ALANI/ MEVCUT DURUM

Alanda bulunan halihazır ağaçların hepsi korunmuştur. Önerilen bina alanın topografik ve doğal özelliklerine en az müdahale edecek şekilde tasarlanmıştır.

2- KÜTLE- TOPOĞRAFYA

Alanda eğimin en dik olduğu ve hali hazırda korunması gerekli hiçbir ağacın olmadığı ve taşıt ve yayaların en kolay şekilde alana giriş yapabilecekleri yerde mono blok kütle önerisi konumlandırılmıştır.

3- İÇ AVLU OLUŞUMU

Monoblok kütlenin derinliği çok olduğundan dolayı işlevler için uygun derinlik de göz önünde bulundurularak iç avlu oluşturulmuştur. Avlu ayrıca çeşitli aktiviteler için kullanılacaktır korunaklı bir çevre yaratacaktır.

4- KÜTLENİN YÜKSELTİLMESİ

Öneri kütle alanın alt ve üst kotları arasındaki sirkülasyonu kesmemek ve alanın doğusundaki okullardan girişte öğrencilerin yola çıkmadan direkt ulaşmaları amaçlanmıştır. Bu zeminden yükseltme hareketi pasif havalandırmada da başat bir rol oynayacaktır.

5- GİRİŞ PLATFORMU

Giriş için yoldan alana ulaşan insanları davet eden bir açıklıkla bu platform elde edilmiştir. Giriş platformuna bağlanan bir rampa da bina iç çeperinde aşağı inerek iç bahçe ile bağlantıyı sağlar. Platformdan binanın tüm iç çeperinin göründüğü vistalar sağlar.

6- KAFE/EĞİTİM/ÇOK AMAÇLI SALON

Kafe giriş kotuyla doğrudan bağlantılıdır ve bu kottan merdiven ve asansör aracılığı ile ulaşılabilir. Alt kotta ise dışarısı ve servis girişi ile doğrudan bağlantı sağlanmıştır. Çok amaçlı salon binanın toprağa gömüldüğü tarafa alınmış eğitim birimleri ise kafe ve çok amaçlı salon arasında konumlandırılmıştır.

7- YÖNETİM BÖLÜMÜ

Yönetim kısmı sergi işlevli kullanılacak formdan hem kütlesel olarak hem de sirkülasyon açısından ayrılmıştır. Ayrıca bu kısımda destek birimleri personel odaları ve servis asansörüne en yakın olacak şekilde atölyeler konumlandırılmıştır. Yönetim bölümündeki dış çeper sirkülasyon amaçlı kullanılır.

8- ÖNERİ TASARIM

Tasarımda bütün işlevler arasında sürekli sirkülasyon amaçlanmış ve bunu yaparken de binanın topoğrafyaya ve doğal çevreye en az müdahale ederek topografyayla birlikte hareket etmesi amaçlanmıştır. Alanın sık ağaçlarla kaplı kuzeybatı ucunda bir gözlem evi önerilmiş ve bunun etrafındaki boş alanlarda çocuk kamp alanı ve ekim dikim yapılabilecek ekolojik bahçe alanları önerilmiştir.

Etiketler

Bir yanıt yazın