Katılımcı, Çanakkale Savaşı Araştırma Merkezi Mimari Proje Yarışması

Nevzat Sevgili Mimarlık, Çanakkale Savaşı Araştırma Merkezi Mimari Proje Yarışması için hazırladıkları projeyi şöyle anlatıyor:

Çanakkale, tarihi boyunca birçok önemli savaşa sahne olmuş, medeniyetlerin yıkıldığı yeni medeniyetlerin doğduğu önemli bir şehirdir. Bunların başında Truva Savaşı ve Türk Milleti’nin küllerinden yeniden doğduğu Çanakkale Savaşı gelir.

Böylesi önemli bir projenin anlam ve önemini vurgulamak amacıyla ikonik bir bina tasarlanmaya çalışılmıştır.

Tasarlamış olduğumuz Çanakkale Savaşı Araştırma Merkezi projesi, yaklaşık 36.000 m² arazi üzerinde 3.600 m² alanındadır.

Proje güneybatı yönünde deniz manzarasını yakalayacak şekilde konumlandırılmıştır. Kıyı şeridiyle arazi arasında bağlantı kurmak amacıyla, iki kısım arasından geçen hızlı bir trafiğe sahip olan Atatürk Caddesi’ni aşmak amacıyla bir üst geçit ile bağlantı sağlanmış olup, kıyı şeridi tekrar düzenlenip parklar, kafeler, restoranlar konumlandırılmıştır. Böylece projenin ve çevresinin sosyal kalitesi arttırılmıştır.

Arazi 2 parselden oluşmaktadır. Güneybatı bölümü yeşil alan olarak verilmiştir. Bundan dolayı proje arazinin kuzeydoğu bölümünde deniz cephesine bakan parsel sınırına mümkün olduğunca yakın konumlandırılmıştır.

Şehir merkezi arazinin kuzeyinde yer almaktadır. Toplu taşıma ile gelmek isteyenler arazinin karşısında konumlandırılacak olan otobüs duraklarında inerek ve üst geçidi kullanarak Araştırma Merkezi’ne ulaşabileceklerdir.

Proje, havaalanının hemen yanında bulunduğu için Hava Mania‘nın verdiği kotlara dikkat edilerek tasarlanmıştır. Yansıtma olacağı için çatı penceresi kullanılmamış ve yansıma yapacak malzemeler tercih edilmemiştir. Cepheler genel olarak zemine bakacak şekilde eğimli şekilde tasarlanmıştır.

Kıyı şeridiyle projenin bağlantısını güçlendirmek ve akılda kalıcılık amacıyla ”Şehitler Abidesi”nin minyatür anıtı projenin ana giriş aksında arazi başlangıcında konumlandırılmıştır. Böylece ziyaretçiler anıtı gördüğünde binanın fonksiyonu hakkında fikir yürütebileceklerdir. Aynı aks üzerinde yansıtma havuzu ile birlikte savaşa katılan 29 ülkenin bayrakları ve önünde Atatürk büstü ile birlikte şehitler için söylediği sözler vardır. Devamında ise kafeterya açık alanı ve karşısında çeşitli aktivitelerin gerçekleştirilebileceği bir plaza bulunmaktadır.

Projenin zemin katı komple ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılayacak fonksiyonlar ile tasarlanmıştır. Böylece ziyaretçiler üst katlara çıkmadan sadece zemin katı kullanarak bütün ihtiyaçlarını giderebileceklerdir. Üst katlar personele ve giriş izni olan ziyaretçilere açık olacaktır. Özetle proje, zemin kattan üst katlara doğru, genel kullanımdan özel kullanıma doğru geçiş yaparak fonksiyonlar konumlandırılmıştır.

Etiketler

1 Yorum

  • hakan-gurbuz says:

    Binanın önündeki masa ve sandalyeler binanın ciddiyetini bozsa da sert duruşu ile kararlı bir izlenim yarattı bende. ayrıca cephe tasarımının iç mekan ile kesişmesi değişik bir algı yaratıyor. Bina sanki daima ileri diyen bir komutan edasıyla emir veriyor. Tasarımcı ekibi tebrik ederim.

Bir yanıt yazın