Katılımcı, Borusan Neşe Fabrikası Mimari Proje Yarışması

Katılımcı, Borusan Neşe Fabrikası Mimari Proje Yarışması

Mimari Rapor

“Oyun araştırmanın en yüksek biçimidir” (play is the highest form research) Albert Einstein

Çocuklar dünyanın en özgür, en yaratıcı bireyleridir,bulundukları ortamlarda küçük bir mimar gibi davranıp orayı hayal güçlerine göre tasarlarlar. Bir mutfak onlar için uzay mekiği olabilir… Çocuğun hayal gücünü ve deneyimi arttırmak için ona çeşitlilikler vermelidir. Çocuğa özgür bir ortam yaratmak gerekir.Onu annesinden yeni koptuğu zamanlarda okuldan soğumasını engellemek gerekir. Sorumluluk almayı öğretmek için onu özgür bırakmak ve isteyerek yapmasını sağlamak önemlidir. Çocuğa öğrenmeyi, çalışmayı, başkalarıyla oynamayı sevdirmek gerekir, burada mimarlığın yardımı çok önemlidir. Burada mimarlık çocuğu 50 dakika kapayacağımız sınıf (dört duvar)dan daha esnek bir şey sunmalıdır.

Sınıflar

Bütün bunlar düşünüldüğünde, 3-6 yaş grup odaları, birbiriyle ilişkilendirilmek istenmiştir. Sınıflar kot farkları ve uyku keseleriyle mekanlaştırılmıştır. Müzik odası dışında hiçbir sınıf her hangi bir duvarla çevrelenmemiştir. Sadece uyku keselerine kadar uzanan yazılabilir tahta boyasıyla boyanmış 120cm genişliğinde duvar parçaları bulunur.

Sınıflar çocukların en fazla iletişime geçebileceği ve en fazla ortak alan bırakacak şekilde konumlandırılmıştır. Sınıfların dışında kalan alanlar karşılaşma alanlarıdır. Her bir sınıfın rengi farklıdır, gruptaki çocukların aynı takımın bir parçası gibi hissetmesi amaçlanmıştır.

Çocukların uyuma deneyimleri herhangi bir evin odasından farklı olmalıdır burada. Çocuklara uyumayı sevdirmelidir. Bu sebepe Uyku Keseleri tasarlanmıştır.Çelik strüktürle yükselen keseler, çatıyla birleşerek gün ışığına ulaşırlar.Burada dışarıdaki gökyüzü izlenebilirken, LED aydınlatmayla gece gökyüzü atmosferi yaratılmış iç mekan da deneyimlenir. Çocuklar uyku keselerine merdivenle çıkarlar.

Giriş

Yapıya giriş, üstü saçakla örtülü terasın bitiminde yapılır.Gireni karşılayan merdiven aynı zamanda sahneye bakan tribündür. Sahne hava güzel olduğunda katlanabilen doğrama sistemiyle terasa açılır, burada hem tırmanma hem de oturma alanı olan merdiven de çocukların gösterilerinin izlenebileceği bir alan olur.

Avlu

Avluda yağmur suyunu toplamak ve yapının havasını ferahlatmak için toplama havuzu düşünülmüştür.Bu havuzun çevresinde çocuklar öğretmenlerinin yardımıyla, bitki yetiştirirler, havuzu çevreleyen minik pazar alanında yetiştirdiklerini birbirleriyle takas ederler.

Kütle

Isı kaybını en aza indirmek için hakim rüzgar yönüne en az cephesi olan kompakt bir yapı formuna ulaşılmaya çalışılmıştır. Yapının bulunacağı iklim sebebiyle, gölgelik alanların yaratılabileceği bir avlu düşünülmüştür.Teknik hacimler Kuzeydoğuya, 0-2 ve 3-6 yaş grubu sınıfları Güneydoğu ve Güneye yerleştirilmiştir.

Uyarlanabilirlik

Anaokulu ve gündüz bakımevlerinin yapılacağı şehirlerin iklimlerine göre yapının avlu ve su ögelerini her şehirde barındırmasına karar verilmiştir. Yapının kütlesi, seçilen arazinin durumuna göre (kuzey-güney ilişkisi, rüzgar durumu, arazinin şekli), ana fikri olan sınıf sistemini korumak koşuluyla, araziye uyum sağlayacak şekilde tasarlanacaktır.

Etiketler

Bir yanıt yazın