Katılımcı, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Merkezi Öğrenci Mimari Fikir Tasarım Yarışması

PROJE RAPORU

Proje kapsamında Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Kampüsü çerisinde ve rektörlük binası ile kütüphane binası arasında bir eşik niteliğindeki arazide, arazinin eğiminden faydalanan, Bolu ilinin fiziki verilerinin dikkate alındığı, farklı milletlerden öğrencileri kucaklayan ve birbirleriyle olan sosyal iletişimi arttıracak bir uluslararası öğrenci merkezi senaryosu kurgulanmıştır.

Sosyal alanlarının azlığı, kampüs içindeki orman zenginliği, yılın büyük bir kısmının sert geçmesi, ana caddedeki araç trafik yükü, kütüphane girişindeki yaya yoğunluğu, kütüphane giriş karşısındaki kameriya bandı proje kurgulanmadan önce dikkat çeken başlıca unsurlardan olmuşlardır.

Güneybatıya doğru yükselen izohips çizgileri, proje alanındaki ağaçlar ve idari öğrenci ilişkisi(kütühane-rektörlük arasında bir eşik oluşturma düşüncesi) yerleşim kararlarında ana rol oynamışlardır. Yeşile saygılı, kütüphane ile birlikte bütünleşen, sırtını kuzeybatıya ve kuzeydoğuya vererek güneş ışığından maksimum bir şekilde faydalanabilecek bir tasarım kurgulanmıştır. Kütüphane öğrencilerini güney girişinden alarak öğrencilerin kütüphaneden çalışacakları kitapları alarak daha az yol kat ederek öğrenci merkezine giriş yapması hedeflenmiştir.

Servis birimlerini ve çekirdekleri kuzeybatı ve kuzeydoğuya sıkıştırarak güneş alan, ferah mekanları güney cephede tutmak plan kurgusunun ilkelerindendir. İzohips çizgilerini takip eden, araziye uyumlu biçimde bir amfi tasarlanmış, arazideki eğimde kaybolması yükselip alçalması ormanla bütünleşmesi önemsenmiştir. Amfiyi destekleyen mevcut ağaçların yanı sıra öneri olarak ve kütüphane ile uluslararası öğrenci merkezi arasındaki ağaçlar, kışın yapraklarını döken ağaçlar düşünülmüştür, bu sayede kışın yaprağını dökerek güneşin mekanın iç kısımlarına kadar ilerleyebilmesi sağlanmıştır. Açık ofisteki kullanılan mobilyalar,hareket edebilir yer değiştirebilir olmaları yanı sıra, oluşum senaryosu olarak, yıkılmış ağaçların tüm öğrencilerin katılım sağladığı bir workshopta kendilerinin kendi mobilyalarını yapması düşünülmüştür ve bu sayede uluslararası bir etkinlik, özgüven, kardeşlik, barış gibi bir çok kavramın tekrar hatırlanması adına önemsenmiştir

Etiketler

Bir yanıt yazın