Katılımcı, Anamur Atatepe Sosyal Merkezi ve Çevresi Ulusal Mimari Proje Yarışması

MİMARİ RAPOR

ANAMUR

Mersin iline bağlı bir ilçe olan Anamur, kendine has yerleşimi, tarihi dokusu ve kültürel özellikleriyle potansiyelleri olan güney beldelerimizden biridir. Batısında Antalya’nın Gaziapaşa, Doğusunda ise Bozyazı ilçeleri bulunmaktadır.

Adı Yunanca Anemourion (yel değirmeni) sözcüğünden türeyen ve rüzgarlı burun anlamına gelen Anamur, buruna çok yakın ve sürekli rüzgar alan bir noktada kurulmuştur. Geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yapan Anamur, tarih boyunca birçok kez el değiştirmiştir. Mamure Kalesi, Anamurium Antik Kenti ve Titiopolis Antik Kenti, Alan Köprü, Ak Camii, Anamur ilçe merkezi ve Ören beldesindeki tarihi evler, Azıtepe ve Anamur Müzesi Anamur’un tarihi hakkında ipuçları vermekte ve bölgenin önemini göstermektedir. Barındırdığı birçok potansiyele rağmen Anamur, turizm potansiyelini henüz istenen seviyelere çıkartmamış kentlerimizendir.

Atatepe, topografik yapısı ve konumu sayesinde kenti, doğal ve tarihi güzelliklerini üst kotlardan izleme imkanı sunmaktadır. Kent merkezi, tarihi yapılar ile denizle uzaktan iletişim kurulan yer, kentin görsel olarak şehirle iletişim kurabileceği en önemli fırsatlardan biridir.

Tasarımın ana prensibi Atatepe’nin dokusunu olabildiğince koruyarak, kentten ve ana yoldan kolaylıkla algılanabilecek bir kent simgesi yaratmaktır. Öneri sonucunda Atatepe’nin merak uyandıran, akıllarda kalan ve insanları kendine doğru çeken bir çekim merkezi olması amaçlanmaktadır.

MİMARİ PROJE / VİZYON

Mimari obje’nin tepeye entegre edilmesiyle simgesel bir kompozisyona ulaşılmaya çalışılmıştır. Tasarımda ana amaç, Atatepe zirvesinin boş bırakılarak, deniz, kent, seralar ve uçsuz bucaksız bir doğa manzarasının en saf haliyle insanlara sunulması ve kullanıcıların kendilerini özgür hissedebilmeleridir.

Bu durum sonucunda yapı, tepenin altına alınmış ve bir mağara yaratılmıştır. Tepenin en yüksek noktasından şehre bakan bir mağara.. Burası aynı amaca hizmet eden,bir bütün oluşturan işlevleri barındırmakta ve içeriye girenlerde bir merak uyandırmaktadır.

Seyir kulesine, asansör ve merdivenlerle çıkılmakta ve tepede tüm anamur’u karşımıza almaktadır. Yukarıya çıkılırken kentin geçmişten günümüze olan tarihsel süreci de anlatılmakta ve belirli noktalarda açılan pencerelerle tarihi yerlere odaklanılmaktadır.

Black Box masif bir kutudur. Birçok işlevin gerçekleşebildiği bu alan sokağa açılmaktadır.Restoran ve kafeterya anamur manzarasına bakan ve ve kentle iletişim kurabilen alanlardır. Deniz ve doğa manzarasıyla bütünleşen bu yer düğün, nişan, kutlama gibi etkinliklerede olanak sağlayabilmektedir. Değişken Sergi, Sokak olarak adlandırılan alanda yer almakta ve alana giren bütün insanlara hitap edebilmektedir.

Sokak, bir panayır yeri ve bir çarşı amacıyla kurgulanmıştır. Hediyelik eşyalar, geleneksel ürünler, müzik, konser, gösteriler, sergiler, düğünler, nişanlar gibi imkanlar sunmaktadır. Sadece etkinlik günlerinde değil, günlük ihtiyaçlar için de kentlileri çağıran ve birçok insana gelir kapısıda oluşturabilecek bir alandır.

Atatepe Meydanı, Sosyal tesisi altına almış ve basit bir peyzajla desteklenerek birçok etkinliğin yapılmasına olanak sağlamaktadır. Bu etkinliker, Kule cephesine yansıtılan açık sinema, meydanda kermes, festivaller, düğün ve davet organizasyonları olarak özetlenebilir.

Tasarım özetle Atatepenin doğal ortamını bozmayarak içerisinde yapay bir mağra yaratmaktır. Bu mağaranın bir ucu tepeye seyir terasıyla bağlanmakta bir ucuda şehre açılmaktadır.

Etiketler

Bir yanıt yazın