Katılımcı, Anamur Atatepe Sosyal Merkezi ve Çevresi Ulusal Mimari Proje Yarışması

MİMARİ PROJE RAPORU

ANAMUR

Antalya-Mersin arasında yer alan; tarihi dokusu, kültürel özellikleri, iklimi, topografyası , tarımsal üretimi ve turizm potansiyeli ile en önemli güney beldelerimizdendir, fakat tüm bu önemli değerlere sahip olmasına rağmen yeterli farkındalığa ulaşamamıştır.

ATATEPE (TOP BELENİ)

Atatepe Anamur kentinin kuzeyinde kente hakim bir seyir noktasıdır, Atatepenin; kuzeyinde yoğun bir orman manzarası, güneyinde kent ve deniz manzarası, güney batısında Anmrium Antik Kenti ve güney doğusunda Mamure Kalesi’ni gören bir kent okuma noktasıdır. 360° manzara imkanı sunan Atatepe ayrıca Antalya-Mersin yolu üzerinde kentsel farkındalık yaratacak doğal bir objedir.

KENTSEL YAKLAŞIM

Kent içerisinden kolaylıkla algılanan Atatepe de yapılacak bir tasarımda öncelikle tepenin fark edilmesini sağlayan ve kent silüetine katkı sağlayan simgesel bir tasarım amaçlanmıştır.

Atatepe ye ulaşım kent içinden kanalize olan yolların tepeye tırmanıp tepenin kuzey sırtına ulaşan yolla baglanabilmesiyle sağlanabilmektedir. Araç ulaşımının tepenin kuzey eteğinde kalması ve mevcutta bulunan ve tepeye çıkan yolun trafiğe kapatılıp yalnızca acil durumlarda kullanılması önerilmiştir.

Yayaların ise, yine tepenin kuzey eteğinde planlanan rampa ile en tepe kotuna kadar çıkması planlanmıştır.

Tepede ise insanlara kenti, denizi ve kenti saran dağları en iyi şekilde algılatmak amaçlanmıştır.Ayrıca Atatepe nin gece ve gündüz  yaşayan bir kentsel mekan olması  ve kent belleğinin bir parçası olması  amaçlanmıştır.

MİMARİ YAKLAŞIM

Ana tasarım prensibi, kentin farkındalığını artırabilecek; kentten, kent girişinden ve kent çıkışından algılanabilecek simgesel bir düzenleme yapabilmektir. Bu sayede üzerinden geçilip gidilen bir yer olarak kalmayıp, duraklanan merak edilen ve akıllarda kalacak bir yer olması hedeflenmiştir.

Atatepenin doğal topografik yapısını bozmadan işlevsel gereklilikleri en iyi şekilde çözmek ve mekansal örgütlenmeyi saglamak amaçlanmıştır.

Mevcutta bulunan ve tepenin en üst noktasına ulaşan araç yolu acil durumlar dışında trafige kapatılmış ve araçlar tepenin kuzey eteginde tepeden -10 metre kotunda bırakılmıştır,bu noktada gerekli otopark çözümü saglanmış ve yayaların tepeye çıkabilecekleri,çıkarken de 360° manzaranın keyfine varabilecekleri dairesel bir rampa tasarlanmıştır.rampa başlangıcında bisiklet park noktaları ve dinlenme alanları oluşturulmuş ve böylece rampa bir nevi sosyal tesisin giriş noktası olmuştur.

Doğal dokuya zarar vermeden insanları 10 metre yukarıya taşıyan rampa aynı zamanda ağaçlarla birlikte yükselmenin deneyimini sunar ve insanlar rampa üzerinde  kendi seyir noktalarını yaratma imkanı bulur.

Rampanın bitimi ile ulaşılan tepe noktasında yapılaşmadan kaçınılmış ve bu düz alan açık etkinliklere ayrılmıştır.

Tepe üzerindeki en iyi Vista noktası belirlenmiş ve bu noktaya manzarayı en iyi algılatacak içi boş dairesel bir biçim yerleştirilmiştir, işlevler bu daire form içerisinde çözülmüş ve -3.50 kotuna indirilmiştir, bu sayede bir kısmı topraga gömülen yapı tepe üzerindeki görsel sürekliliği koparmazken,bir kısmı da kent üzerine doğru çıkma yapmış ve boşluğun üzerinden sonsuzluğa uzanan bir manzara deneyimi sunmuştur ayrıca tepenin kentten algısını artırmıştır ve farkındalık yaratmıştır.

Daire form üzerine yerleştirilen kabuk-rampa tepe üzerinde giriş algısını yaratırken,tasarımın ilk noktasından başlayıp süregelen  yükselerek seyir zevkinin devamlılığnı saglamıştır.

Kabuk-rampanın alt kısmında 0.00 kotunda giriş karşılama ve yönetim birimleri çözülmüştür, bu noktadan -3.50 kotuna inen bir sergi rampası tasarlanmıştır.

Yapının toprağa gömülen yerlerinde teknik birimler,depolar ve wc ler çözülürken havada kalan ve manzaraya dönük bölümde restorant, kafe ve çok amaçlı salon çözülmüştür,yapının kente dönük kısmında oluşturulan sirkülasyon hem en uç noktadan manzara deneyimi sunarken işlevsel sorunlarıda çözmektedir.

Çok amaçlı salonun arka kısmından başlayıp açık alana çıkan rampa ile de hem -3.50 kotu ile 0.00 kotu arasındaki yaya sürekliliği saglanmış hemde servis mekanlarına erişim kolaylıgı sunulmuştur.

Etiketler

Bir yanıt yazın