Katılımcı, Anamur Atatepe Sosyal Merkezi Mimari Proje Yarışması

Mimari Rapor

Atatepe’nin manzarası, Akdeniz’e açılan konumu, Anamur’un sahip olduğu yörük kültürü, sosyal merkezin ana tasarım kararlarını doğurmuştur.

Yörük;  yürü(mek), yörü(mek) kelimesinden  türetilmiştir.                                               

Yapı, geleneksel yörük kültürünü taşıyan bir coğrafyanın insanlarının, yaz aylarında bir yaylaya kaçar gibi gidebilecekleri, nefes alabilecekleri, kapalı mekanların azınlıkta olduğu, açık ve yarı açık mekanların zenginleştirdiği, doğal topoğrafyadan referans alan bir mimari tasarım anlayışı ile planlanmıştır. Ziyaretçilerin alandaki en alt kottan yürüyerek, aynı zamanda dönerek ve yükselerek manzarayı seyrederek en üst kota ulaştıkları bir tasarım kurgulanmıştır.

-10.00 kotundan, araçlar ile gelinen noktadan, geniş basamaklı bir yapı ile ziyaretçiler 0.00 kotundaki giriş platformuna taşınır. Giriş, sergi ve devamındaki yarı açık çok amaçlı etkinlik alanına bağlanan lineer yapı, ziyaretçilerini aynı zamanda bir sergi ve seyir rampası ile Anamur manzarasını gözlemleme olanağı sunarak üst kotlara taşır.

Sergi ve seyir rampası ile ulaşılan +3.50 kotundan, +5.50 kotundaki seyir terası ve açık yemek alanına ulaşırken ara kotlarda istenildiğinde yarı açık alanlara dönüşebilen çok amaçlı etkinlik alanı ve grup odaları yer alır.

+5.50 kotuna ulaşıldığında Akdeniz manzarasına hakim açık yemek alanı ve istenildiğinde yarı açık alana dönüşen bir kapalı yemek mekanı yer alır. +5.50 kotunun devamında sosyal merkez yapısının yükselerek sonlandığı kolun ucunda, +4.00 kotunda Akdeniz, Kale ve Antik kent manzarasına hakim seyir terası bulunur.

+0.00 kotundaki avludan inerek ulaşılan -3.50 kotunda Ramazan topu teşhir platformu , +0.00 kotundaki giriş platformu ve iç avlu ile bağlantılı noktada kutlama ve şenlik alanı ve çocuk oyun platformu planlanmıştır.

Sosyal merkezin etrafını farklı kotlarda dolaşan gezinti yolları ile açık alandan, değişik açılardan  Anamur manzarası izleme olanağı ziyaretçilere sunulmuştur. -10.00 kotundaki yaya giriş platformundan ve yapının açık alanlarındaki ara kotlardan, tepenin etrafındaki gezinti yollarına ulaşım sağlanmıştır.

Sosyal merkez tasarımında mimari olarak hedeflenen topoğrafyadan referans alarak, dönerek yükselen, tepeye ulaşan, ziyaretçilerin manzarayı gözlemleyerek yükseldikleri, aynı zamanda içe dönük, yörenin dış sofalı, dış avlulu  kent mimarisinden yola çıkan, iç avlularıyla ve yarı açık platformlarıyla, manzarayı, doğayı ve sosyal etkinlikleri görerek, izleyerek, deneyimleyerek ulaşılan bir seyir alanı, bir sosyal merkez yaratmak hedeflenmiştir.

Ziyaretçilerine Atatepe’den güzel bir Anamur ve Akdeniz manzarası izleme olanağı sunarken, aynı zamanda kendi içine dönük avluları, yarı açık ve açık mekanları bünyesinde barındıran, yılın her döneminde, günün her saatinde kullanılabilecek, kentliyle ve kent yaşamı ile bütünleşmiş bir sosyal merkez tasarımı amaçlanmıştır.

Etiketler

Bir cevap yazın