Katılımcı, Adana Ticaret Odası Hizmet Binası Ulusal Mimari Proje Yarışması

Proje Açıklama Raporu

Adana’nın dışa açılan kapısı niteliğinde olan Turhan Cemal Beriker Bulvarı’ndaki arsa üzerinde bulunan yapı aynı zamanda kente yeni giriş yapanları karşılar niteliktedir. Kesikli- kırıklı soğuk renkler ve form içinde bulunduğu iklim ile bir zıtlık oluşturur. Dıştan bakıldığında için gölgeli ortamı ana girişlerin kırıklı kertiklerinden algılanır. İçe girildiğinde güneş etkisini optimale düşürecek yüksek ve açık boşluk ışık geçirgen fotovoltaik paneller ile şeffaf olarak kapatılmış avluyu tamamlar. En üst kattaki meclis fuayesinin yapının dışına tezat oluşturacak hareketli metal ağ panel ve cam karışımı kaplaması avlu kotundan başlar yönetim birimlerinin başkanlık kısımlarını ve meclis bölümlerini yarı geçirgen şekilde gizler. Işık düzeyi sebebi ile başkanlık girişini kullanan misafirler büyük galeriyi daha net orta holü kullanan misafirler ise ağ bölümün arkasını daha güç algılayabilirler.

İhtiyaç programının planlamaya yansıtılmasındaki ana kararlar: Ticaret odası birimleri esastır ve dıştan öncelikli olarak erişim sağlanmıştır. Girişinde oluşturulması istenilen bölümler misafirlerin ilk karşılanma bölgelerine yakın alanlarda oluşturulmuştur. Dıştan ayrıca kamunun kullanımına da imkan sağlanması istenilen konferans salonu, ticaret müzesi ve restoran-lokal bölümleri bulvara en yakın bölgeden ikincil öncelikli ulaşımları fark ettirilmeden ticaret odası girişi düzeyinde bir öncelik hissettirecek şekilde oluşturulmuşlardır. Aslında ikincil öncelikli kamusal kısımların daha davetkar ve yüksek bir giriş ile dışa açılması ilk aşamada düşünülmüş olsa bile programda giriş alanında sağlanması önerilmiş kısımların ve arsa sınırları içinde yapı bahçe alanında tesis edilmesi gereken otopark alanlarının mecburiyetlerinden dolayı son formları projedeki gibi ticaret odasının ana girişi ile yarışmayan basık bir yırtık şeklinde tamamlanmıştır. Konferans salonu fuayesi ve restoran başkanlık girişi yakınındaki ışık boşluğu ile aydınlanır. Restoran yakın bulunması gereken konferans salonu fuayesi sebebi ve servis gereksinimleri yüzünden ilk bodruma yerleştirilmiş fakat doğal ışığın ulaşımı sağlanmıştır. Bu fonksiyonlarının yapı bünyesindeki konumlarının bölge iklimi açısından daha bile iyi olacağı düşünülmektedir. Oda birimleri birinci ve dördüncü katlar arasında birbirleri ile olan ilişki önceliklerine göre yerleştirilmişlerdir. Misafirler tarafından yoğun kullanılan kısımlar aşağı katlardan yukarıya doğru azalacak şekilde konumlandırılmışlardır. İki haftada bir toplanan meclisin başkanlık girişinden ağırlıklı olarak ulaşılacağı öngörülmüş, toplanma zamanlamasının seyrekliği yüzünden en üst noktada fuayesi ile oturtulmuştur. Fuaye alanının iç cephesi yapının genel mimari duruşuna değil ana giriş kırtığındaki hareketlerin içeriye sıçrayan yansımaları olarak ana giriş holünün rasyonel katmanlı galeri oluşumunu bozacak şekilde tasarlanmıştır. Dıştan ise meclis salonu güneşin seyrine göre yerleştirilmiş düşey prekast kırıcılar ile yapı bünyesindeki konumunu belli eder.

Etiketler

Bir cevap yazın