Katılımcı (17048XY), Sürdürülebilir Geleceği Tasarla Mimari Fikir Yarışması 2018

PROJE AÇIKLAMA RAPORU

Ekoloji insanın yaşam ortamıyla ilişkisini araştırmaktadır. Ekolojiyle birlikte sürdürülebilirlik kavramı değerlendirme ölçütlerine ve biçimine göre farklı yorumlarla sonuçlanabilir.

Sürdürülebilirlik kavramı, ekolojik boyutunun yanında kültürel sürdürülebilirlikle işbirliği içerisinde yorumlanmalı, bu şekilde daha verimli hale getirilerek her anlamda daha fazla alanda karşılık bulmalıdır. Bu yaklaşım göz önünde bulundurularak başta tasarım alanı tercihi, ekolojik ve kültürel sürdürülebilirliğe hizmet edebilecek ve tasarım kararlarına yön verebilecek bir alan ele alındı. Ağırlıklı olarak genç kuşağı kullanıcı hedefleyen kültür merkezinin, popüler bir hal alan tren yolu turlarının odağı haline gelmesi planlanan bir proje konsepti belirlendi. Kültürel sürdürülebilirlik adına Kapadokya bölgesi ve bu bölgenin içinde kalan Niğde il merkezinde Adana – Ankara tren yolu güzergahında bir tasarım alanı belirlendi. Bu tasarım alanı aynı zamanda şehir merkezinde tarihi doku ve doğal faktörlerin kesişimi konumunda; aynı zamanda şehir yoğunluğun tam ortasında olmadan şehirle bağlantılarını koparmamış bir koordinatta bulunmaktadır. Tasarım problem olarak düşünülen, Niğde kentindeki yetersiz sosyal ve kültürel alanların niteliğini artırmak ve kentliye farklı aktivitelerle sunabilmek için cevap aramasıdır.

Alana kara yoluyla ulaşacak kullanıcılar cephesinden bakıldığında katı bir yapı kütlesinin yerine konumun bitki örtüsüyle örtüsünden bütünleşik eğimli yeşil çatı tasarlandı. Bu eğimli yeşil çatının yağmur suyu ve eriyen kar sularının çatı ve yapının oturduğu kotun kesiştiği noktada toplanıp gri su olarak kullanılması planlandı. Alanın sınır izlerini takip eden ve şehir merkezinden gelen kullanıcıyı karşılayacak; bir kenarı açık avlu oluşturacak şekilde yapı formu oluşturuldu. Yapının en uzun cephesi olan tren yolunu karşılayan cephede sesin titreşim etkisinden elektrik enerjisi üreten sistem ile tren geçişi sırasında enerji üretilmesi hedeflendi. Bu sistem için kurulan paneller tren geçişi esnasında tren yoluna paralel hale geliyor ve titreşimi karşılıyor.

Tren geçişi olmadığı durumda ise tren yoluna dik konuma gelerek cephe için güneş kırıcı görevi üstleniyor.

Yapının odak noktası konumunda olan merkeze tasarlanan cam piramit ile içerisinde hapsedeceği ve ısınacak hava ile bodrum katta tasarlanan mekanların ısıtılmasına yardımcı olması; yaz aylarında ise piramidin tepe noktasından havalandırma pencerelerinin açılması ve hava sirkülasyonu yardımıyla bodrum kattaki mekanların doğal havalandırmadan faydalanmaları sağlandı. Bu piramidin altında çözülen sergi salonuna aynı zamanda alana giriş kotundan seyir imkanı sağlıyor.

Belirlenen tasarım programına Kapadokya bölgesine özgü fonksiyonların gerçekleştirilebileceği ve kültürel sürdürülebilirliğe katkı sağlaması bağlamında yöresel el sanatları atölyeleri ve satış birimleri eklendi.

Bölgenin dağlarında yetişen endemik çiçek türlerinin bakım ve korumasını sağlamak aynı zamanda bu değerlerin tanıtımı açısından bilgilendirmeye katkı sağlayacak çiçek tasarım atölyelerine proje içeriğinde yer verildi. Bölgenin kültürel zenginliklerinden biri olan halk oyunlarının yaşatılması ve genç nesillere taşınması hedeflenerek dans atölyesi de proje alanında konumlandırıldı. Proje içeriğinde yer alması tercih edilen kentsel tarım atölyesinde bölge halkının tasarım alanı içerisindeki hobi bahçelerinde bölgeye ait tarım ürünleri üretimi yapması ve kullanmaları hedeflendi.

Etiketler

Bir yanıt yazın