Katılımcı, 12. Endüstriyel ve Mimari Doğal Taş Tasarım Yarışması

Katılımcı, 12. Endüstriyel ve Mimari Doğal Taş Tasarım Yarışması

İstanbul Maden İhracatçıları tarafından düzenlenen 12. Endüstriyel ve Mimari Doğal Taş Tasarım Yarışması için üretilen "SULGAR" ağaç koruma ızgarası projemiz.

Ağaç koruma ızgarası, tasarım açısından alışılagelen ızgaralardan farklı olarak içerisinde yağmur suyundan faydalanmayı sağlayan kanalcıkları bulundurur. Metal ya da beton yerine doğal taş kullanılarak üretilmesi ve hayvanların gıda ve su ihtiyacını sağlayacak bölümleri içerisinde barındırmasıyla, dışarıda sıklıkla karşımıza çıkan bir peyzaj elemanını fonksiyonel bir şekilde yeniden var eder.

Projenin ana hedefi dünyamızın geleceğini tehdit eden su krizi meselesi üzerine çözüm üretmeye çalışmasıdır. Buradan hareketle israf olan yağmur sularının dönüşümü sağlanır. Çoğunlukla kentsel peyzajda atıl kalan yağmur suları drene edilerek toplamak, bitki ve hayvanların kullanabileceği şekilde transforme eder.

Ağacın beslenmesini sağlayacak bu kazanım, içerisindeki mama ve su bölmeleriyle de hayvanların ihtiyaçlarını gözetmektedir. Afyon Gümüş traverten, projede kullanıldı. Suya dayanıklı yapısı,

gelen yağmur sularının ağaca aktarılmasında fonksiyonel bir avantaj kazandırır. Bu traverten seçimi damarlı deseniyle estetik ve doğal  bir görünüm oluşturur. Projede traverten kullanımı hem geleneksel belleğimizi tazelememizi sağlarken aynı zamanda ocaktan çıktığında yumuşak çıkmasıyla işleme kolaylığı da sağlar.

Projenin üretim sürecinde traverten bloklar, özel kesme makineleriyle vein cut adı verilen, “Türk kesimi” olarak da bilinen özel bir kesim tekniğiyle işlenir.  Damarları ortaya çıkacak şekilde kesilirler. Ürünler, ağaç koruma ızgarası olarak kullanılacak şekilde monte edilir. Son olarak, ızgaraların istenen boyutlarda ve yapıda olması için montaj ve düzenleme yapılır.

Proje, doğal malzeme kullanımı, verimli üretim süreci, dayanıklılık ve düşük bakım ihtiyacı gibi özellikleri sayesinde sürdürülebilir ve ekonomik bir seçenek haline gelir. Projenin estetik görünümü, peyzaj düzenlemelerine uyum sağlar ve görsel olarak çekici bir yapı sunar. Modüler yapısı sayesinde, ızgaralar kolayca kurulabilir ve değiştirilebilir, montajı kolaylaştırır. Kullanım alanları açısından da zengindir, parklar, kamusal alanlar ve çeşitli dış mekan alanlarında kullanılabilir.

Projeyi çevre dostu kılan pek çok öğe mevcuttur. Hayvanların mama alanlarının plastik kaplar yerine travertenden oluşması sürdürülebilirlik yönünden önemlidir.              

Proje, doğal rengi ve doku özelliğiyle çevresiyle uyumlu olur. Kolay temizlenilebilir yapısıyla kimyasal temizleyicilere ihtiyaç duymaz, dolayısıyla toprağı zehirlemez.

Etiketler

Bir yanıt yazın