Karma Yapı Projesi

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencisi Zehra Nur Delen tarafından, MIM302E dersi kapsamında Dr. Öğretim Üyesi Uğur Özcan yürütücülüğünde tasarlanan karma yapı projesi.

Proje MIM302E dersi kapsamında Kadıköy/Kalamış bölgesinde belirlenen arazide tasarlandı. Tasarım aşamasında tasarlanacak yapının çevre siluetiyle ilişkisi göz önünde bulunduruldu.

Pek çok farklı fonksiyon barındıran bir proje olduğundan farklı fonksiyonlar farklı kütleler halinde araziye yerleştirildi. Arazi eğimi iki farklı kot haline getirilerek ofis ve konut birimleri üst cadde kotuna (+7,00), ticari birimler ise deniz kotuna yerleştirilmiştir. İki kot arasındaki geçiş geniş bir merdiven ve asansörlerle sağlanıp bu ayrımın sebebi çarşı hareketliliğiyle konut-ofis birimlerinin hareketliliğini birbirinden ayırmaktır.

Kütlelerde yukarı çıkıldıkça çekirdeğe doğru geri çekmeler yapılarak bina kütleleri hafifletilmek istenmiştir. Ayrıca bu çekmeler sonucu oluşan teras alanları yeşil teraslar haline getirilmiş ve banklar, masalar, oyun parkları ve saçaklar gibi çeşitli donatı elemanlarıyla kullanıcılara sosyal alanlar olarak kazandırılmıştır.

Toplamda 9 katlı olan konut yapısında 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 konut tipleri ve son katlarda loft daireler yer almaktadır. Konut ve ofis binaları bir köprü yapısıyla birbirine bağlanırken bu köprü yapısına hem ofis hem de konut kullanıcılarının kullanabilecekleri bir kütüphane tasarlanmıştır. Ofis içerisinde çeşitli tip ve büyüklüklerde kiralık ofislerin yanı sıra hukuk ofisi, yazılım ofisi ve dergi genel yayın ofisi de bulunmaktadır. Ayrıca tüm bu ofislere hizmet eden yeşil teraslar, kafeterya ve oturma alanları da mevcuttur.

Çarşı alanında manzaraya hâkim yöne restoran, kafe ve butik bir fırın yerleştirilmiştir. Bunlara ek olarak çevre sakinlerine hizmet eden bir veteriner, kitabevi, eczane, kuru temizleme, çiçekçi ve günlük ihtiyaçları karşılayabilecek bir market de yer almaktadır. Tüm bu fonksiyonların dolaşımı geniş bir avlu etrafında sağlanmaktadır. Bu avlu genel kütlenin keskinliğini yumuşatmak ve aynı zamanda da yarı açık bir alan oluşturmak için amorf ve hafif bir üst örtüyle kapatılmıştır.

Cephe tasarımında bölgede bulunan nitelikli yapılar incelenip özgün pencere modülleri oluşturulmuştur. Çelik, alüminyum, ahşap gibi farklı malzemeler farklı yerlerde belli düzenlerde kullanılarak tekdüzelik bozulmuş bir uyum sağlanmıştır.

Bölgeye kazandırılacak yeni fonksiyonlarla otopark sorunu oluşmaması için toplam 150 araçlık iki katlı yer altı otoparkı tasarlanmış ve çarşının depolama-mal kabul birimleri bu otoparkın birinci katına yerleştirilmiştir.

Son olarak yapının çevreyle ilişkisini daha iyi gösterebilmek adına kaldırım ve rampa yapıları tasarlanmış, kamusal donatı elemanları eklenmiş ve çevre alan yeşillendirilmiştir.

Etiketler

Bir yanıt yazın