Kalamış’ta Karma Yapı Projesi

Kalamış’ta Karma Yapı Projesi

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencisi Seda Aydın tarafından, MIM302E dersi kapsamında Dr. Öğretim Üyesi Uğur Özcan yürütücülüğünde tasarlanan Çok Katlı Yaşam ve Sosyal Donatı projesi.

Proje alanı Kadıköy’ün Kalamış semtindedir ve tasarımda manzara, ticari aks ve silüet dikkate alınmıştır. Fener-Kalamış Caddesi ticari aks kabul edilmiştir ve proje alanının doğu tarafına ofis binası ve mağazalar yerleştirilmiştir. Mağazalar +400 kotunda olup, caddeden düz ayak erişim sağlanmıştır. Ofis binasına erişim ise güvenlikten geçilerek avludan ve otopark alanından sirkülasyon elemanlarıyla sağlanmıştır.

Ofis binası olabildiğince saydam tasarlanıp, hareketli güneş panelleriyle gün ışığının kontrollü bir şekilde bina içine alımı sağlanmıştır. Binanın ilk katı ofis çalışanlarının ortak kullanımı için tasarlanmıştır ve bir kahve dükkanı, bir fotokopi alanı, bir oyun alanı, çekirdekten erişim sağlanan bir restoran ve yeşil teras yerleştirilmiştir.

Çarşı alanında ise çevre ve site sakinlerinin faydalanabileceği restoran, cafe, eczane, banka, market, çok amaçlı salon ve mini bir sinema yerleştirilmiştir. Cafe ve restoran manzaraya hakim yöne yerleştirilmiştir. Çarşıda dikkat edilen en önemli şey ise bir güvenlik izafiyeti vermemektir. Güvenlik alanından geçmeden avluya giriş sağlanamamaktadır.

İki bloktan oluşan konut binaları ise manzara yönüne yerleştirilmiştir. 1+1, 2+1, 3+1 daireler ve 4 adet loft daire bulunmaktadır. Dairelerin planlanmasında gece holü dikkate alınmıştır ve salon mutfak gibi gün içerisinde uzun süre bulunulan alanlar manzaraya tamamen hakimdir. Batı cephesine hareketli güneş kırıcılar yerleştirilerek, gün ışığından istenilen oranda yararlanılması sağlanmıştır.

Ofis binasının ve konut binalarının kullanıcıları için 3 katlı otopark tasarlanmıştır. Otopark rampası Körfez Yolu Caddesindendir. Aynı zamanda yine Körfez Yolu Caddesinde cephesi bulunan restoranın mutfağı için bir mal kabul alanı oluşturulmuştur.

Yapının cephe tasarımında ileri-geri çekilmeler yapılmıştır. Taşıyıcı farklı oranlarda dışarıdan görünür kılınarak, binaların içerisinden iskeletin çıkması hissi oluşturulmuştur. Her iki konut bloğu içinde ayrı yeşil teraslar oluşturulmuştur.

Son olarak avlu ve yapı çevresi yeşillendirilmiş ve kamusal donatı elemanları yerleştirilerek bir yaşam alanı tasarlanmıştır.

Etiketler

Bir cevap yazın