Kadıovacık Biyoevi

eds-a Mimarlık tarafından tasarlanan ev, yapı biyolojisi ve ekolojisi ilkeleri doğrultusunda, insan sağlığı ve çevresel sürdürülebilirliğe odaklanarak projelendirilip inşa edilmiş.

Tasarımcılar, projeyi anlatıyor:

Yapı, bulunduğu Kadıovacık köyünün mimari kültürel belleğine uyum sağlayıp bunu geleceğe taşımayı hedeflerken birçok yenilikçi yapım yöntemi, iklimlendirme teknolojisi ve doğal yapı malzemeleri ile inşa edildi.

2 konut bir ofis birimini içeren tek katlı yapının güney cephesindeki uzantıları aynı zamanda birimlerin teraslarını birbirinden ayırma işlevi görürken kırma çatıları bölen düz çatılar da yapının tek bir kütle algısını kırıyor. Temeli ve yüzde yüz geri dönüştürülebilir çinko-titanyum çatısı dışında bina, doğal yapı malzemeleri kullanılarak inşa edildi. Yapının ahşap karkası, yöreden atölyelerde kesimi ve laminasyonu yapılan kolon, kiriş, aşık ve merteklerle, yerel dülger ustaları tarafından çoklukla ahşap geçmeler ile uygulandı. Saz kamışı yalıtım panelleri yapı için özel üretilirken, (toprak kaba sıva yerine kullanılan) sıkıştırılmış toprak paneller, kil boya, toprak ısıtma duvarı teknolojisi ilk defa bu yapıda kullanıldı. İnsan sağlığını destekleyen iç iklim şartları, enerji etkin ve sıfır atık çözümleri ile örnek teşkil yapı, dört farklı cephe uygulamasına sahip. Kuzey ve doğu duvarları ısı yalıtımı odağı ile saz kamışı ısı yalıtım panelleri ve tek sıra kerpiç bloklarla örülürken batı ve güney duvarları çift sıra kerpiç bloklarla örülerek ısı depolama kapasitesi arttırıldı. Yapının güney uzantılarının dış cepheleri ahşap kaplama diğer dış cepheler ise perlit esaslı doğal malzeme ile sıvandı. İç mekanda tüm duvarlarda toprak panel, kil sıva ve boya kullanımı sayesinde nem dengesi ve iç hava kalitesi optimize edildi. Cephe çözümleri kadar pencere açıklıkları da hem estetik hem de işlevsel önem taşıyor. Üst pencereler dolaylı aydınlatma ve yazın içerde yükselen sıcak havanın atılması ve kuzeyden gelen serinliğin konforu bozmadan içeri alınması için tasarlandı.

Yapı, Urla’nın Kadıovacık köy yerleşim alanı içinde hala tarımın devam ettiği ovaya bakan konumdadır. Yapım sürecinden beri yöreden ilgililerin yanı sıra farklı bölgelerinden Üniversite ve kurumların ziyaretleri ile yapı yüzlerce kişiye gezdirilmiş oldu. Yapı Biyolojisi ve Ekolojisi Enstitüsü merkez ofisinin de bulunduğu “Kadıovacık Biyoev” binası, farklı mevsimlerde ölçümlerin yapılacağı, mimari, yapısal araştırmaları da besleyecek. Yaşam Döngüsü Analizi yapılmış olan binanın analiz raporuna göre karbon ayak izi, uluslararası ölçekte analiz edilmiş birçok yapıya göre daha düşük çıktı. Daha fazla bilgi için: www.biyoev.biz

Etiketler

Bir cevap yazın