Jaurès Okulu ve Sosyal Tesisi

Graal Architecture tarafından tasarlanan ve Paris’in Athis-Mons ilçesinde yer alan Jaurès, hem bölgede artan nüfus ile gelen rekreasyon talebini karşılamaya hem de küçük çocuklar için açık eğitim yöntemleri sunan bir mekan sunmayı amaçlıyor.

Sein Nehri ve Ogre deresi arasında bir alüvyon ovası olan Athis-Mons sahip olduğu bu coğrafi karakter sayesinde, kuzeybatı-güneybatı yönünde çalışan önemli bir demiryolu altyapısı ve kentsel dönüşüm projelerine uygun görülmüş. Bu dönüşümler içinde bir aracı görevi de görecek olan Jaurès, çeşitli dönemlerde inşa edilmiş konut yapıları arasında yer alıyor. Notre-Dame de la Voie ve yaya bölgesine açılan eğitim yapısı aynı zamanda sahip olduğu rekreasyon kullanımları sayesinde mahalledeki farklı ölçek ve kullanıcıları birbirine bağlıyor.

Yapı, 1 metre yükseklikte yekpare bir platformun üzerine yerleşerek hem sokak ile açık bir ilişki kuruyor hem de eğitim alanları ile sokak arasında görsel bir bariyer oluşturuyor. Bu platform aynı zamanda bir taşkın yatağında yer alan yapıyı sel baskınlarından da koruyor.

Tasarımcılar, yapının yakınlarından yer alan Sein Nehri’nin suyundaki yansımalardan ilham alarak yapıyı değişken ancak ahenkli bir dış kabuk ile sarmış. Bu kabuk hem yapının programındaki farklılıklara hem de yakın çevresine göre şekilleniyor. Ondüle masif beton cephe pembemsi gri rengi ile hem davetkar hem de korunaklı bir örtü oluşturuyor.

Uzun bir rampa ile erişilen lobi alanı hem rekreasyon alanları ile eğitim alanları arasındaki bir eşik hem de çocuklarını ziyarete gelen veliler için bekleme odası görevi görüyor. Lobinin hemen sağında çok amaçlı bir büyük salon bulunuyor. 157 metrekarelik taban alanına ve 4,7 metre tavan yüksekliğine sahip yapı çok çeşitli etkinliğe uyumlu iç mekanlardan oluşuyor. Atölye odaları özellikle bakım ihtiyacı düşük, basit ve ucuz malzemeler ile tasarlanmış. Mutfak alanı, atık yönetimi açısından büyük salona ve dışarıya doğrudan erişime sahip olacak şekilde konumlandırılmış.

Etiketler

Bir cevap yazın