İzmir Yaşar Üniversitesi / İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı / Ofis Tasarımı

İzmir Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı 2. sınıf öğrencisi Doğucan Aktaş'ın 2018 Bahar Dönemi Tasarım Stüdyosu kapsamında İstanbul'da yer alan iç mimarlık ofisi Naif Tasarım için yapmış olduğu ofis tasarımı projesi.

Proje Raporu:

İzmir Ege Perla’da ofis bloğunda seçilmiş tasarımcı veya bir tasarım ekibine ofis tasarımı projesinde İstanbul’da yer alan iç mimarlık ofisi Naif Tasarım’a ofis projesi yapmak amaçlanmıştır.

Tasarım ofisinin beklenti, ihtiyaç ve gereksinimlerini karşılama ve analiz etme anlamında en iyi yöntemin şu an var olan ofislerini ziyaret edip analiz etmek ardından çalışma ekibine yöneltilen soru-cevap ile proje başlangıç sürecinin altyapısını güçlendirmek hedeflenmiştir. Ardından Naif Tasarım’ın yapmış olduğu ve yapım aşamasında olan projelerinin detaylı analizi yapılmıştır. Bu analiz kapsamına giren öğeler: Tasarım sürecinde sahip oldukları misyon ve hedefleri, tercih edilen malzeme ve renk seçimi, ofisin işlevsellik anlamında istekleri ve çalışan odaklı bir ofis tasarımı yapmak anlamında kişisel istekleri yer almaktadır.

Naif Tasarım’a yönelik araştırmalar yapılırken eş zamanlı olarak günümüz ofis tasarımları hakkında yazılan makale ve yazılar incelenmiş ardından fiziksel ve psikolojik koşullar çerçevesinde çalışan odaklı bir ofis tasarımı yapmak hedeflenmiştir. Bu hedefi gerçekleştirme yolunda referans alınan parametreler: aydınlatma, havalandırma, akustik, ergonomi, doku, renk ve verimli alan kullanımıdır.

Konsept sürecinde dinamik, kreatif ve esnek bir ofis yaratma yolunda bulunduğu yapıya yanıt veren bir mekan tasarımı yapmak hedeflendi. Öncelikle ofisin sahip olduğu plan geometrisine yönelik bir geometrik plan analizi ve alternatif plan çözümleri yapıldı. Plan çözümünün ana elemanı olan konteyner kitchenetteın sahip olduğu geometrinin köşe noktalarından dağılan 45 derecelik açılardan oluşan çizgiler ile planda dengeli bir geometrik alan dağılımı yapılmıştır.

Naif Tasarım’ın proje araştırılmaları sonucu öngörülen tasarım çizgisi ve ofis içerisinde yaratılmak istenen ambiansı elde etme yolunda doğal malzemelerin kullanımı ve endüstriyel bir atmosfere sahip iç mekan yaratmak adına malzeme, doku ve renk tercihleri yapılmıştır. Ofisin genç, yaratıcı ve disiplinlerarası kimliğini yansıtma yolunda görsel sanatlar ve ürün tasarımı konusunda özel çalışmalar yapılmıştır.

Naif Tasarım’ın kurulduğu günden itibaren endüstriyel tasarıma ayrı bir ilgiye sahip olmasından dolayı haftanın belirli günlerinde tasarım fakültesi öğrencileri ve ilgili kişilere yönelik olarak düzenlenen workshop ve eğitim programları düzenlenecektir. Bu eğitim programları çerçevesinde lazer makinası ve 3 boyutlu yazıcı kullanımı ile prototip ürün tasarımları yapılacaktır.

Etiketler

Bir yanıt yazın