İzmir Yaşar Üniversitesi / İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı / Çocuk Aktivite Merkezi Tasarımı

İzmir Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı 3. sınıf öğrencisi Doğucan Aktaş'ın, 2018 Güz Dönemi 2.sınıf Tasarım Stüdyosu kapsamında hazırladığı İzmir Fuarı’nda yaratıcı çocuk aktivite merkezi tasarımı projesi.

Proje Raporu:

Projenin ana konusu, çocuklar (9-12 yaş) için yaratıcılığı teşvik edici faaliyetlerin gerçekleştirilebileceği ve deneyimlenecek alanların çocukların yaşamı üzerinde büyük bir etkisinin olduğunu vurgulayarak yaratıcı bir öğrenme alanı tasarlamaktır.

”Çocuklar oyun oynama süreci içerisindeyken yaşadıkları evren hakkında deneyimleri ve gelişimsel becerileri daha hızlı ve kalıcı biçimde edinmektedir. Dolayısıyla oyun, en etkili gelişme ve öğrenme yoludur. Bu bağlamda oyun ve eğlence mekânları çocukların gelişme ve öğrenme haklarını teslim etme, mutlu ve eğlenceli bir çocukluk geçirme noktasında paha biçilmez olanaklar sunmaktadır”.

Konsept:

Mekan içerisinde yer alacak aktivitelerin karakteristik özelliklerinin hızlanmaya ihtiyaç duyması, kinetik enerji tabanlı olması konsept gelişimime yön veren ana etken olmuştur. Bu sporların ortak paydaşlarının tekerlek, eğim ve rampa olması iç mekanın her bir noktasında kurgunun tamamen devam etmesi ve ivmesel devamlılığın kesilmesine engel olacak sirkülasyon geometrisi, yüzey ve malzeme tercihi yapılmamasına dikkat edilerek tasarlanmıştır.

Eşik:

Eşik, yerleri veya nesneleri ayırt etmeyi sağlar. Örneğin, bir yolda bir sonraki aşamayı işaret eder veya daha önce deneyimlenen bir şeyi hatırlatır.

Dinamik, değişken eğrisel geometri kullanımı ile iç unsurların doğrudan görünümü azaltılarak merak duygusu arttırılmaya çalışılmış ve mevcut plan geometrisine karşıt bir plan çözümü ve bina içinde yaratılan kütle tercihleri ile heyecan duygusu uyandıran ve yanıt veren bir iç mekan kurgusu yaratılması hedeflenmiştir.

Mekan:

Binanın çekirdeğinde yer alan, iç mekan sirkülasyonunun ana referans elementi olan parkur tasarımı, çok amaçlı kullanım için tasarlanmıştır; spor aktiviteleri, müzik ve dans etkinliklerinin yapılmasına elverişlidir.

Zemin katın sol aksında deneyimsel zenginlik yaratmak adına bir mağara etkisi amaçlanmıştır. Bu aksta ofis ve ıslak hacimler konumlandırılmıştır. Sağ aksta ise atölye tasarımı ile katılımcıların 3D yazıcı kullanımı ile kendi rampa prototipi ve kaykay tahtası tasarlamalarına olanak sunulmuştur.

1.katta yer alan kitchenette alanı renkli ve rahat oturma elemanları, grafik diline sahip duvar boyaması ve yeşil duvar hattı ile çocukların ilgisini çekici ve ana rampayı izleme olanağı sunan esnek bir alan tasarımına sahiptir.

2.katta çocukların hem bireysel hem de grup oyunlarına elverişli konsol oyunlarının oynanabileceği mekanı heyecanlı kılmak adına fileli bir zemin tercihi ile hamak etkisi yaratılmaya çalışılmıştır.

Katlar arası farklı ulaşım hatlarının tasarlanmasına yönelik alınan tasarım kararları ile zemin kat ve 2.kat arası 3 adet sistem düşünülmüştür.1.si ana kaykay rampasına bağlı 1.katta merdiven sistemine dönüşen bir rampa tasarımı, tırmanma duvarı ile ulaşım ve kaydırak sistemi ile ulaşım seçenekleri çeşitlendirmiştir.

Katılımcılara sunulan spor aktivitelerinin genel olarak dış mekanda yapılması ve tasarımcı olarak dış mekan-iç mekan entegrasyonuna yönelik alınan bir karar ile bu spor aktivitelerinin iç mekana alınması ve buna bağlı olarak uyuma alanı tasarımlarında da benzer bir gayeye sahip olunmasından dolayı brüt beton görünümlü 2kişilik tüp uyuma alanı tasarımı yapılmıştır

Renk ve malzeme:

Ana sirkülasyon hattının en üst kata uzanımının sahip olduğu devamlılık algısını güçlendirmek adına ayırt edici bir turuncu tonu tercih edilmiştir.

Erkek ve kadın ıslak hacimlerinde renksel bir kodlama tercihinde bulunarak bu kodlamayı havalandırma elemanları ve duvar resimlerinin belli detaylarında vurgulama yoluna gidilmiştir.

Malzeme tercihi belli yüzeylerde endüstriyel etkiyi kazandırmak ve kayma fonksiyonunun engellenmemesine yönelik sürtünme etkisi bulunmayan malzeme tercihleri şeklinde yapılmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın