İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Mimari Tasarım Stüdyosu-7 kapsamında, yapı programı içerisinde bir opera ve bir tiyatro salonu bulunan bir kültür merkezi tasarlanmıştır.
İstanbul üniversitesi kültür merkezi projesi kapsamında fatih ilçesinin Kalenderhane mahallesinde 16 mart şehitleri caddesi, vezneciler ve Şehzadebaşı caddeleri ile bozdoğan kemeri caddesinin sınırladığı mevcut kullanımda İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi’nin bulunduğu alanda çalışma yapılmıştır. Projenin ana kapsamı İstanbul Üniversitesi için bir prestij yapısına dönüşecek olmasıdır. Kültür merkezinin ana konsepti sahne sanatları üzerinedir. Bu kapsamda içerisinde 800 kişilik bir opera salonu ve 500 kişilik bir tiyatro salonu bulunmaktadır. Arazi içerisinde 6 metre kot farkı bulunmaktadır. Proje tasarımında bu kotlar ana kararları belirlemiştir. Bozdoğan kemeri caddesi ile 16 mart şehitleri caddesi bir aksla birbirine bağlanmıştır. Bu aks vezneciler meydanına yönelmiştir. Kütle şekillenmesinde arazi sınırları göz önünde bulundurulmuştur. Arazinin en yüksek kotlarına opera ve tiyatro salonu yerleştirilmiştir
Zemin katta biri vezneciler meydanından karşılayan biri de Şehzadebaşı caddesinden karşılayan iki giriş bulunmaktadır. Bu katta opera salonunun alt fuayesi, bir sergi salonu ve sirkülasyon birimleri bulunmaktadır. Opera salonunun yanından dışarıdaki açık amfiye bağlanan bir sergi holü bulunmaktadır. Birinci katta restoran birimleri, mutfak depo bar bölümleri, yönetim birimleri ile üst kat fuaye mekanı bulunmaktadır. Salonun alt ve üst fuayeleri birbirine spiral dönel şık merdivenle birbirine bağlanmaktadır. Bu kat tamamıyla +6 kotundan gelen aksa yani teraslara açılmaktadır ve bütün terasların üzeri saçaklarla kapanmaktadır. İkinci katta ise kütüphane birimleri ve atölye birimleri bulunmaktadır. Buraya ulaşım ise projenin ana sirkülasyon elemanlarıyla sağlanmaktadır. Sirkülasyon elemanları ve ıslak hacimler her katta aynı yerde devam etmektedir.
Birinci bodrum katı salon birimlerine servis amaçlı kullanılmaktadır. Yük araçları bu katta teslimat yapmaktadır. Sahneye hizmet eden teknik birimler ise yine bu kattadır. İkinci bodrum katta ise otopark ve teknik hacimler yer almaktadır. Yük asansörleri temele kadar bağlanmaktadır. Çatı katında ise yine teknik birimler bulunmaktadır. Tiyatro salonunun altı kamusal bir alana çevrilmektedir. Bu alanda bir amfi bulunmaktadır ve bu alanda açık hava etkinlikleri, sinema konser gibi aktiviteler yapılmaktadır. Yapının tamamı çelik taşıyıcıyla tasarlanmıştır. Tiyatro salonunun cephesi mesh ile , opera salonu cephesi corten panelle kaplanmıştır.