İstanbul Fatih’te Kentsel Dönüşüm Projesi

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencisi Merve Kocakaplan tarafından Doç. Dr. Yusuf Civelek yürütücülüğünde hazırlanan 2020-2021 Güz Dönemi "Kentsel Dönüşüm" projesi.

Kentsel dönüşüm projesi üzerinde çalışılan Fatih/Fındıkzade bölgesinde tasarım kararları alınırken en etkili unsurlar tarihi yapılar olmuştur. Projede hedeflenen; bu tarihi yapılara en kısa ve direkt yollardan ulaşılabilecek şekilde bir tasarım gerçekleştirmektir. Dolayısıyla öncelikle insan hareketleri referans alınarak akslar belirlenmiş ve insan hareket akışına uygun proje tasarımı geliştirmek hedeflenmiştir.

Proje kentsel dönüşüm haricinde ticari dükkanlar, konut sakinlerine ait sosyal alan ihtiyaçları da doğurmaktadır. Bunun yanı sıra projede bir sosyal donatı örneği olarak bölgede az sayıda bulunan sağlık ocağı da tasarlanmıştır.

Ana cadde üzerinde bulunan proje alanı, yeşil alan ihtiyacını ve cadde sirkülasyonunu dışında tutan alanı kendi iç avlusunda oluşturmaktadır. Avlu konut sakini olmayan misafirlerini de kestirme bir çok yol barındırdığı için kendine cezbetmektedir. Ayrıca proje alanında bulunan 6 metrelik kot farkı peyderpey araziye dağıtılarak, ulaşımlar keyifli bir gezinti haline getirilmek istenmiştir.

Oluşması gereken emsal değeri 2,4 olan ve maksimum kat sayısı 6 olarak belirlenen projede, eğimden kaynaklı yer yer toprak altında kalan kapalı alanlar oluşmuştur. Bu alanlar sığınak, bisiklet odası ve her daireye 1 araçlık yer sağlayan otopark vb. gibi güneş ışığı gerektirmeyen mekanlar olarak belirlenmiştir. Avlu kotunda bulunan ışığı barındıran alanlara ise; gym, müzik odası gibi sosyal ihtiyaçlara cevap verebilecek mekanlar tasarlanırken caddeye bakan birimler ticari dükkanlar olarak belirlenmiştir.

1+1, 2+1, 3+1, 4+1 daireler barındıran projede en üst 2 kotta 7+2 ve 3+1 dubleks daireler tasarlanmıştır. Dubleks dairelere genellikle avluya bakan teraslar tasarlanmıştır. Plan çözümlerinde her mekanın ışık almasına hassasiyet gösterilmiştir.

Cephe tasarımında da dubleks dairelerin farklılığını hissedebilmek adına dubleks planlara sahip kotlarda cepheye ahşap kaplama yapılırken cephenin geri kalanında ise boya kullanılmıştır. Doğu, batı ve güney güneşini yoğun bir biçimde barındıracak olan mekanlar için de panjurlar cephede benzer renklerle yerini alarak cephede tamamlayıcı unsurlar haline gelmiştir.

Etiketler

Bir yanıt yazın