İKSV Salon

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın geçtiğimiz sene taşındığı, Şişhane'deki 19.yy'dan kalma Deniz Palas binasının giriş katında yer alan performans mekanı Salon'u CM Mimarlık tarafından tasarlandı ve proje Inside Festival and Awards'te finale kaldı.

Mekan yenilenirken öncelikle hacmin net, sek, uyarıcı olmayan ve her türlü gösteriye uygun bir kimliği olması istendi.

Salon’un faaliyet zamanları arasında kalan iki ay içerisinde gerçekleştirilmesi gereken işi gereken hızda tamamlayabilmek ve bütün binayı etkileyebilecek değişiklikleri önlemek amacıyla mekanik ve elektrik aksamına dokunmadan mekan taşıyıcısına kadar soyuldu. Binanın iskeletini oluşturan dairesel çelik kolonlar ve onlara bağlanan kirişler açıkta bırakıldı.

Üst kata çıkan merdiven, bar ve kontrol masasını bir bütün oluşturacak şekilde, mekana göre biçimlendirildi. Yeni şekliyle, kolay bir kullanım ve minimum alan kapsayacak şekilde tasarlanan ve aynı zamanda ufak bir tribün imkanı sağlayan merdivenin altı hemen yanındaki kontrol odasından kolayca erişebilecek bir depo olarak değerlendirildi. Çeşitli performanslar sırasında ihtiyaç duyulan fakat her daim aktif olmayan barlar her iki katın da sahneye uzak köşelerine, ön plana çıkmayacak fakat kendini belli edecek şekilde yerleştirildi. Boyalı demir konstrüksiyonla kurulan bu öğeleri, mekanın akustik özelliklerini göz önüne alarak ve kullanıcıya sıcak bir his vermesi amacıyla açılı yerleştirilmiş, kaset şeklide döşenmiş parkeyle kaplandı.

Etiketler

1 Yorum

  • onur-sitki-ercanonur-sitki-ercan says:

    O kolonlar üstteki 4kat yığma bölümü nasıl taşıyor onu soran yok:)Esas ödül Restorasyonunu yapanlara verilmesi lazım…İsimsiz kahramanları burdan anmak lazım, Sayın İnş Müh.Necdet Torunbalcı, Mimar Taner Tümsek, Mimar Burhan Satıcı, İnş Müh. Mehmet Serenli elinize sağlık….

Bir cevap yazın