Honorable Mention, Micro Housing 2022 Competition

Honorable Mention, Micro Housing 2022 Competition

Uluslararası yarışma platformu Impact tarafından düzenlenen Micro Housing 2022 için Çağatay Çomaklı, Rıdvan Otaran, Şeyma Atay, Ümit Karadeniz ekibi, Nijerya'nın Lagos kentindeki limandan arta kalan konteyner ünitelerinin 100 kişilik bir yaşam kompleksine dönüşmesini öngören bir proje tasarladı.

Container Life

21.yy’da tüketim alışkanlıklarının üst seviyede olduğu bir dönemde dönüşüm, yeniden kullanım kavramlarıyla projeye yaklaşılmıştır.

Endüstri devrimi sonrası değişen konaklama alışkanlıklarının günümüzdeki bir sonucu olarak karşımıza çıkan ‘’Mikro Yaşam Alanları’’na bir öneri olarak geliştirilen tasarım için nüfus yoğunluğunun giderek arttığı Nijerya’nın Lagos şehri seçilmiştir. Dünyanın en büyük konteyner limanlarından birinin bulunduğu Lagos ve çevresindeki limanlardan geriye kalan konteynerlerin yaşam mekanlarına dönüşerek yeniden hayat bulması tasarımın önemli bir parçasıdır. Tasarımdaki malzeme paleti limanlardan geriye kalan malzemelerin dönüştürülmesiyle elde edilmiştir.

Tasarım, 30mX30m’lik bir kentsel boşlukta öncelikle 7,50mx7,50m’lik 9lu grid sistem oluşturan taşıyıcı döşeme ve bölme duvarların inşa edilmesiyle başlar.9lu grid sistem, her katta aynı boyutlardaki modüllerden dönüşen yaşama birimi, sosyal birim, dikey sirkülasyon birimi ve kat bahçesi boşlukları olacak şekilde işlev kazanmaktadır. Dönüştürülen konteynerler için uluslararası standartlardaki konteynerlerden olan 20 FT DRY CONTAINER tipi konteyner (2,35mx5,90mx2,40m) tercih edilmiştir. Bu boyutlardaki 2 adet konteynerin birleştirilmesiyle tasarımda kullanılacak modüller elde edilmiştir. Böylelikle sistem içerisinde toplam 100 kişilik bir topluluğa hizmet verebilecek mekânsal gereklilikler sağlanmıştır.

Tasarımın diğer bir girdisi olarak atık malzemeler dönüştürülerek cepheye ikinci bir yüzey tasarlanmıştır. Bölgedeki endüstrinin bir sonucu olan düşük hava kalitesini yükseltebilmek, toz, koku sorunları ve sıcaklık kontrolü için cidar üzerinde ve kat bahçelerinde çeşitli endemik bitkiler konumlandırılmıştır.

Oluşturulan sistem sayesinde 30 m²lik konteynerlerin iç mekan kurgusu, tasarlanan mobilyaların ve bölücülerin farklı kullanımları bölgenin yaşam pratiklerine cevap verip, gece gündüz kullanımlarını farklılaştırmakla beraber kullanıcının farklı kullanımlarına da imkan verecek biçimde tasarlanmıştır.

Yeni bir yaşam pratiği sunan sistem kısıtlı alanda endüstrinin geride bıraktıklarının geri dönüştürerek birer konut mekanı sunmakla sağlamakla beraber içerisinde barındırdığı bölgenin endemik bitkileriyle donatılmış konut bahçeleri ve kat bahçeleri ile kullanıcıların sosyal yaşamlarına dokunulmuştur.

Etiketler

Bir yanıt yazın