Hogent Üniversitesi T Binası

Hogent Üniversitesi T Binası

Bir davetli yarışma sonucu elde edilen proje, SADAR+VUGA ve STUDIO LENS°ASS tarafından tasarlandı.

2020 yılı Eylül ayında inşaatı tamamlanan ancak pandemi nedeniyle kısıtlı erişimle kullanıma açılan Faculty of Social Work binası (T Binası), Belçika’da Ghent’te bulunan Hogent Üniversitesi’nin Schoonmeersen yerleşkesinde bulunuyor.

T Binası, konut alanı ile yerleşke alanının arasında kalacak yeni yeşil aksa yol verecek bir açıklık yaratmak üzere Voskenslaan caddesinden içeri çekilerek konumlandırılmış. Geçirgen yatay bir güneşlik iskelet tarafından sarılan cephe, aynı zamanda bu yekpare kütlenin çevre ile ilişkisinin kurgulandığı bir yüzey olarak tasarlanmış. Cam cepheli yapıyı tamamen saran bu yatay lameller, ana girişin bulunduğu kuzeybatı cephesinde, zemin kotunda açılarak iç mekanı görünür kılıyor. Girişi tanımlayan geniş yay, dışarıdaki çimlik alandan içeriye davet edercesine, cepheden şişerek açılıyor.

Yapı, öğrenciler, akademisyenler, ziyaretçiler ve genel halkın bir araya geldiği, iletişime girdiği, çalıştığı ve oynadığı, melez bir öğrenim mekanı olarak kurgulanmış. Bu doğrultuda tasarımcılar, uzun koridorlardan ve birbirinden ayrı kurgulanmış dikey ve yatay dolaşım şemalarından kaçınmaya karar vermiş. Yapının içine yerleştirilmiş olan iki büyük iç avlu, bir yandan katlar arası görsel teması sağlarken aynı zamanda yatay ve dikey dolaşımı da çözerek katlar arasında akışkan bir geçişe olanak sağlamış. Binayı zeminden çatıya kat eden avlular ve bunları birbirine bağlayan geniş açıklık, çalışma, toplanma, gösteri gibi yapının resmi olmayan tüm işlevlerini bir araya getiren, bir nevi yarı-kamusal bir iç mekan oluşturuyor. Yapıda bulunan tüm derslikler bu merkezi hacme açılıyor.

Yapıda uygulanan derin cephe, iç katman, ısı yalıtımlı lamine cam panellerden oluşan perde duvara sahip ara cephe ve fiberglas kompozit lamellerden oluşan dış cephe olmak üzere üç temel katmandan oluşuyor. Yazın gölge, kışın ise yalıtım sağlayan bu lamellerin her biri optimum açı hesaplanarak uygulanmış.

Etiketler

Bir cevap yazın