Het Anker Kültür Merkezi

Het Anker Kültür Merkezi

Hollanda'da yapılan kültür merkezi geniş bir kullanıcı profiline hitap ediyor.

Mimarları projeyi anlatıyor:

Het Anker Kültür Merkezi, MoedersheimMoonen Architects tarafından Hollanda’da tamamlandı. 3.000 m² kullanım alanına sahip sosyal merkez, konaklama bölümleri, serbest plan bir spor merkezi, eğitim alanları ve çok amaçlı salonlar barındırıyor.

Projenin en temel zorluklarından biri pek çok kullanıcı grubuna hitap etmesi. Yapının; spor, müzik ve çeşitli kültür aktiviteleri için kullanılmasının yanında bölgede yaşayanlar için bir buluşma noktası olması da isteniyordu. Bu sebeple bina çevresiyle ilişkilenmesine olanak verecek şekilde ulaşılabilir ve hem fiziksel olarak hem de görsel olarak geçirgen olmalıydı.

Binada arazinin kot farklarından yararlanıldı. Yapının kayda değer bir bölümü yerin altında inşa edildi. Gömülen hacmin büyüklüğü dikkate alındığında, yapının çatısının formu binanın önemli kamusal açık alanlarla ilişkilenebilmesinde rol oynadı. Çatının zig zaglı formu yapının karakteristiği haline geldi, yeşil çatısı ise dikkat çeken diğer bir özelliği oldu.

Arazinin eğimiyle binanın kesiştiği, yapının tam orta noktasına binanın ana girişi yerleştirildi. Kullanıcıların binaya ana kapıdan veya park yerinden kolayca ulaşabilmeleri sağlandı. Kültür Merkezi’nin her iki girişinde de bina cephesi geri çekildi ve kot farkı merdivenlerle aşıldı.

Kamusallık şeffaflığın yanı sıra, insanları kendine çekmekle ve kullanıcıların ne gördüğünü çerçevelemekle ilişkilendirildi. Cephe bu durumda kilit bir rol oynadı. Binanın iç mekanında yaşanan deneyim cephedeki uzun dikey kolonlarla belirlendi. Diğer bir deyişle bakış açısı içeride olanla kurulan görsel ilişkide kilit bir rol oynadı. Yapının cephesinin dili kütlenin çevre peyzajla olan ilişkisini güçlendirdi.

Etiketler

Bir cevap yazın