Hanza Peronları Kültür Merkezi

Hanza Peronları Kültür Merkezi

Reinis Liepins ve Sudraba Arhitektūra tarafından kültür merkezine dönüştürülen tarihi antrepo yapıları Riga’da bulunuyor.

1’inci Dünya Savaşı Öncesi dönemde, Riga’nın Kuzey Avrupa’nın en önemli endüstriyel liman kentlerinden biri olduğu dönemde inşa edilen Hanzas Perons (Hanza peronları) bu mirasın parçası. Bununla birlikte, Reinis Liepins ve Sudraba Arhitektūra tarafından üretilen proje de, on yıllardır Letonyalı mimarların, bu endüstriyel mirası yeniden kullanmak, geliştirmek, eski ve yeni unsurlarını bir araya getirmek üzere geliştirdiği üslubun bir parçası sayılabilir.

20’nci yüzyıl başında inşa edilen eski antrepo binası, Riga’nın tarihi merkezinin hemen bittiği yerde, bir marşandiz istasyonunda konumlanıyor. Bir zamanlar önemli bir lojistik merkez olan ve 15 antrepodan oluşan alanda günümüzde yalnızca Hanza antreposu ayakta kalmış. İyi korunmuş tuğla duvarlar, ahşap kirişler, sürgülü kapılardan oluşan yapı tasarımcılar tarafından Letonya’nın en büyük, özel kültür merkezine dönüştürülmüş.

Mühendislik raporları sonucunda yapının hem çatısı hem de tuğla duvarlarının güncel imar kurallarına aykırı olduğu ortaya çıkmış. Mimarlar, yeni kolonlar ve taşıyıcı unsular ile mevcut yapıyı güçlendirmek yerine, antreponun üstüne ve etrafına yerleşen yeni bir taşıyıcı yapı inşa etmeye karar vermiş. Tarihi yapının cephesinin tamamıyla çelik ve camdan oluşan bir kabuk ile örtülmesiyle sonuçlanan bu uygulama sayesinde 15 metre genişliğinde ve 80 metre uzunluğundaki sütunsuz hacim olduğu gibi korunabilmiş.

Dahası bu dış kabuk, yapıya eklenmesi gereken teknik ve servis hacimlerinin de temiz bir biçimde eklemlenmesine olanak vermiş. Yapının her iki yanında bulunan, çatıdan çıkan konsolların örttüğü peronlar lobiye dönüştürülmüş. Ayrıca, yapının güney cephesine yapılan ek ile kültür merkezi ile yol arasına ana giriş görevi gören bir hacim de yerleştirilmiş. Dış kabuk yapının, güncel ve katı enerji etkin işletme yönergelerine uygun, kapalı bir sisteme sahip olmasına da olanak veriyor.

Ekler ve kabukta kullanılan betonarme, cam ve çelik gibi basit malzemelerin, yapının korunan bölümlerindeki eski malzemelerin yarattığı doku ile bir araya gelerek, şık bir ahenk oluşturması amaçlanmış.

Antrepo hacmi bir bütün olarak, konser, sergi ve davet farklı işlevlere ev sahipliği yapacak bir kültür merkezi olarak tasarlanmış. 1.200 metrekarelik yekpare hacim, işlevsel esnekliğe olanak verecek üç ana mekana bölünmüş.

Aslında UNESCO Dünya Mirası’nın parçası olan Riga kentinin koruma altındaki bölümünde bulunan yapının kendisi bir miras yapısı olarak belirlenmemiş. Buna rağmen, mevcut yapıyı koruyarak geliştirilen yeniden işlevlendirme projesinin Yeni Hanza bölgesindeki tüm dönüşüm projeleri için örnek olması amaçlanmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın