Hanazono Anaokulu ve Çocuk Yuvası

Japonya'nın güneyindeki Miyakojima adasındaki anaokulu; çocuklara, iç ve dış mekanların geçişken tasarlandığı, özgür bir oyun alanı veriyor.

Mimari ekip projeyi anlatıyor:

Arazi, Tokyo’nun 200 km güney batısındaki Miyakojima’da bulunuyor. Miyakojima, subtropik bir iklime sahip, mercan kayalıklarıyla çevrili, Ryukyu kireçtaşının çıkarıldığı bir ada. Bölgenin sıcak ve nemli iklimini nedeniyle; binanın hem güneşten koruyacak gölgeyi sağlayacak kadar kapalı hem de havalandırmayı sağlayacak kadar açık olması gerekiyor. Bölge aynı zamanda tayfunlardan da etkileniyor.

Binanın planı tayfunlar ve güneş göz önünde bulundurularak tasarlandı. Zemin kattaki stüdyo ve atölyeler daha kamusal ve çocukların yaratıcılıklarını geliştirecek mekanlar. Bu katta yemek yeme ve besin eğitimi bölümü de yer alıyor. İkinci katta ise daha özelleşmiş mekanlar; bebek bakım odası ve resimli kitaplar bölümü var. Arazinin avantajlarının kullanıldığı binada zemin kata yerleştirilen mahaller -stüdyo, atölye, avlu, yemek yeme bölümü- birbiriyle devamlılık halinde tek bir mekan gibi çalışıyor ve geniş pencerelerden giren rüzgar tüm mekanın içine esiyor.

Yapının strüktürü, tayfuna dayanıklı betonarme sistemle inşa edildi. Yapısal bölümler dışında, yerel ahşap ve kırmızı kiremit kullanıldı. Yapının çeperindeki hafif çıkmalar, delikli beton bloklardan yüzeylerle örüldü; böylece rüzgarda uçan objelerden ve yakıcı güneş ışığından koruma sağlanırken manzara ve hava akışı korundu. Dış duvar kaplamasının rengi, bölgede kullanılan geleneksel kırmızı çatı kiremitine benzer şekilde seçildi.

Zemin kattaki oyun alanıyla bitişik stüdyo, avlunun yanındaki atölye ve terasla avlunun sardığı yemek yeme alanı; iç ve dış mekanın birbirini takip ettiği rahat hacimler. Çocular stüdyoda sesli aktiviteler yapıyor, atölyede üretiyor, yemek yeme alanında ise hafif bir esintinin eşliğinde yemek yemenin keyfini çıkarıyor. Hem oyun hem de yemek yeme alanı olan bahçede geleneksel Fukugi ve Gajumaru bitkileri var. Meyveleri olan bitkiler mevsimlerle beraber değişim geçiriyorlar.

Stüdyoda ve atölyede, yuvanın dışından gelen eğitmenlerin verdiği atölye çalışmaları düzenleniyor. Tokyo’dan uzak bu adada; yönetici, ebebeynler ve tüm bölge halkı çocuk eğitiminin sınırlarını genişletecek çeşitli durumları beraberce çalışarak üretiyorlar.

Etiketler

Bir yanıt yazın