Haliç’te Menza Tasarımı

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencisi Hande Sivri tarafından, MIM401 projesi kapsamında Prof.Dr. Ayfer Aytuğ yürütücülüğünde tasarlanan menza projesi.

Rapor:

Kentsel bağlamda, Haliç kıyısında bir yapı olmasının yanı sıra yarı kamusal niteliği de vurgulayan, kent ile üniversite ile ulaşım bağlantılarının göz önünde bulundurulduğu, simgesel bir tasarım ve uygun strüktür seçimi ile tasarlanmış menza projesi.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi öğrencileri ve öğretim üyelerine ait yemekhanesi ve analizler doğrultusunda gerekli görülmüş halka da hizmet vermesi amaçlanan kafeteryası da bulunan menza projesi. Projede, geniş açıklık geçebilen çelik taşıyıcı sistemler kullanılarak tasarım oluşturulmuştur. Taşıyıcı sistem gizlenmeyip tasarımın bir parçası olarak kullanılmıştır. Tasarım sürecinde geometrik şekil ve formların organizasyonu, renk, doku, bağlamsal unsurlar, fiziksel faktörler ve insan faktörü göz önünde bulundurulmuştur.

Birbirinden ayrı fonksiyonlara sahip mekanların ortak bir girişten ayrı mekanlara dağılarak çözümlenmesi amaçlandı. Sol kısımda bulunan dışarıdan da giriş-çıkış imkanı sağlanan kafeterya ile yapının canlılığı ve kullanıcının çevredeki yeşil alanla etkileşimi artırılmak istendi. Sadece üniversite öğrenci ve öğretim üyelerine ait yemekhane kısmı ise kontrollü giriş-çıkışlara sahip. Asma kat olarak tasarlanan birinci kat ise öğrencilere rahat oturma alanları sunarken aynı zamanda ders çalışarak uzun vakit geçirebilecekleri ortamı da sağlamaktadır. Tüm katlarda orta kısımda çözülmüş çekirdek, mutfak ve yemek servisi sayesinde ana mekanların kullanımı bölünmezken her iki kata da mutfak servisi kolayca gerçekleşmektedir.

Çelik konstrüksiyon tasarımı çatıda kullanılırken, çekirdek ve servisi içeren orta kısmın çatısı betonarme olarak tasarlandı. Çevredeki yeşillik de göz önünde bulundurularak çatı kaplama malzemesi olarak zaman içerisinde yeşillenmesi beklenerek bakır seçildi. Cephede ise manzara faktörü göz önünde bulundurularak şeffaf bir cephe tasarlandı, doğal havalandırma için açılabilen pencereler kullanıldı. Aynı zamanda güneş ışığını kontrol altına alabilmek için güney cephede yatay diğer cephelerde ise dikey güneş kırıcılar kullanıldı.

Etiketler

2 yorum

  • AvatarTuba çelik says:

    Siz değerli mimarlar sayesinde; globalleşen dünyamızda küreselleşme ile ortaya çıkan dezavantajları, avantajlara çevireceğize inanıyorum. Şehirlerin öz kimliğini bozmadan kültürlerini, evrensel değerlerini bütünleştirerek; kayıp olarak bilinen her bölgeyi biz değerli ev sahiplerine sunacağınızı düşünüyorum. Projenizi gördüm. Detayları okuyunca çok mutlu oldum.Emeklerinize sağlık. Başarılar dilerim. Saygılarımla

  • AvatarKubra says:

    Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencisi Hande Sivri‘yi tebrik ederim. Kaleminize sağlık.

Bir cevap yazın