Grand Palais Sineması

Grand Palais Sineması

Fransa’nın güneybatısındaki Cahors'un tarihi merkezinde, Bessières Meydanı yeniden düzenleme projesinin parçası olan, 1.051 seyirci kapasiteli, 7 salonlu Grand Palais sinema salonu Antonio Virga tarafından tasarladı.

Lot Nehri kıyısına birkaç adım uzaklıkta bulunan sinema, eskiden bir kışlaya ev sahipliği yapan ve bugün Place Bessières olarak bilinen meydanda yer alıyor. Proje, 1943 yılında yangınla tahrip olan kışlanın doğu kanadındaki alana inşa edilmiş. Mimarlar, bu alanda kışlanın bir simetrisini yeniden yaratmış.

Daha önce otopark olarak kullanılan Bessières Meydanı, yayalara ayrılarak ağaç gölgelikleriyle korunan geniş ve davetkar bir kentsel alana dönüştürülmüş. Çoğunlukla tuğla zeminli meydanın merkezinde “vaha” adı verilen yoğun bir yeşil alan yer alıyor. Daha önce bu alandaki bir binada bulunan ve bu projeye yer açmak için yıkılan Direniş Müzesi, ayrı bir girişle sinema binasının en üst katında yeniden hayat bulmuş. Meydanda bulunan tüm binalar ve açık alanlar, 19. yüzyıl askeri ve kamu tesisleri yönetmeliklerine uygun olarak titiz, uyumlu ve düz bir yerleşim planına göre düzenlenmiş. Eski ölçeği restore etmek için tüm mekânlar benzer basitlik, malzeme, mobilya ve peyzaj ilişkileri ile yeniden ele alınmış.

Monolitik hacmin üst katı, cepheyi hafifleten, gözenekli bir meşrebiye ile çevrelenmiş. Cephedeki doluluk ve boşluk arasındaki ilişki, bir işleve hizmet edecek şekilde planlanmış. Delikli yapı, içeri giren ışık ile gölgenin etkileşimi sayesinde iç mekanları canlandırırken, geceleri cephede parıldayan ufak ışıklardan oluşan bir perde oluşturuyor.

Bina, biri tuğla diğeri ise perfore metalden oluşan, kamusal alanla özel bir ilişki kuran, özenle oluşturulmuş ve vurgulanmış iki hacimden oluşuyor. Eski kışlanın iki binasını temel alan tuğla hacim, bu yapıların çağdaş bir yorumu olmak üzere tasarlanmış. Yapı, kasabanın tarihine doğrudan referans olması nedeniyle meydandaki en çarpıcı ve en görünür unsur olmak üzere tasarlanmış ancak tuğla malzeme herhangi bir benzer iz yaratmaktan ziyade Cahors vatandaşlarının ortak hafızasını güçlendirmek amacıyla kullanılmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın