FOLD

FOLD

MEF Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencisi Hayrunnisa Mutlu'nun, ARC 202, Architectural Design IV kapsamında Gamze İşcan yürütücülüğünde hazırladığı FOLD projesi.

Proje Amacı
Edirnekapı’da yer alan Kariye Müzesi’ne yakın bir arazide çalışılmış olan ‘FOLD’, hem kamusal alanlar hem de konut birimlerini içinde bulunduran bir projedir. Projenin programında, yapıya yerleşecek olan farklı meslek gruplarından insanların yaşam ve çalışma alanları ile Edirnekapı sakinlerine sunulan kamusal alanların arasındaki sınırların olabildiğince geçirgen olmasına ve yapının farklı sosyal karşılaşmalara izin vermesi amaçlandı.

Proje Arazisi ve Çevre Analizi
Seçilen arazinin çevresinde bulunan okul, park ve müze gibi sirkülasyonu yoğun olan yerler sayesinde projenin kamusal yanı vurgulandı. Arazinin çoğu cephesinin açık oluşu ve çevresindeki yolların kesişiminde bulunuşu, özellikle projenin kütle yerleşim kararlarında önemsendi. Alandaki 4 metrelik kot farkı korunarak iki farklı sokaktan yapıya giriş sağlandı. Aynı zamanda kamusal ve özel alanların yerleşimlerinde arazinin kot farkı kullanıldı.

Kütle Yerleşimi ve Kararlar
Arazinin kritik bulunan noktalarından yükseltilen kütlelerin uzantıları ve kesişimlerine çalışma alanları gibi yarı kamusal programlar verildi. Farklı kotlardaki bu kütlelerin üst katları yaşam birimlerine ayrıldı, bu sayede en özel alanları kısmen kamusaldan uzaklaştırmak hedeflendi. İki sokağın uzantılarının kesişimlerinde konumlanan bu genel kütlelerin etrafına merdiven, koridor gibi sirkülasyon elemanları yerleştirilerek bütün birimlere dolaşım sağlandı. ±0.00 kotunda konferans salonu, çalışma alanı ve deneysel müzik stüdyosu gibi fonksiyonları olan bu sosyal kütleler +4.00 kotuna sırtını vererek istinat duvarı görevi gördüler. Yapıya +4.00 kotundan yaklaştığınızda ise yaşam birimleriyle karşılaşmakla birlikte sergi salonu, ortak salon, atölye alanları ve teraslar ile kamusallık sürdürülmeye çalışıldı. Yapının üst katlarına doğru artan yaşam birimleri olabildiğince küçük metrekarelerde tutularak yapının genelinin bireyselden çok kamusala hizmet etmesi amaçlanmıştır. Cephelerde cam ve korkuluklarla, zeminde ise perfore çelik ve ışık bacaları ile doğal ışık sağlanmış aynı zamanda sınırlar hafifletilmeye çalışılmıştır.

Etiketler

Bir cevap yazın