FMV Işık Üniversitesi Öğrenci Merkezi 

FMV Işık Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık bölümü öğrencisi Esra Yılmaz tarafından, 2020-2021 Güz Yarıyılı Bitirme Projesi kapsamında, Bitirme Projesi Jüri 2 grubu üyeleri Prof. Dr. Nuran Zeren Gülersoy, Doç. Dr. Elif Süyük Makaklı, Öğr. Gör. Dr. Tümerkan İbiş yürütücülüğünde tasarlanan öğrenci merkezi projesi.

FMV Işık Üniversitesi Şile yerleşkesinde ve çevresinde yapılan analizlere göre mevcut doku ile uyumlu olarak tasarlanan öğrenci merkezi projesi, eğitim ekseninde yaratıcılığı ve yeniliği teşvik eden bir kompleks olarak kurgulanmıştır.

Arazinin eğimine uyumlu olarak, zemin katlarda parçalı olarak yerleşen mekanların üst kata doğru birleştiği yapıda bütünselliğin oluşturulması hedeflenmiştir. Parçalı mekanların cephedeki yansımaları terasları meydana getirmiştir. Cephede kullanılan ahşap malzeme, proje alanı ve yerleşke çevresindeki yeşil doku ile uyumludur.

Öğrenci merkezinde oditoryum, yemekhane, öğrenci kulüpleri, çalışma alanları ve diğer kampüs alanlarını destekleyecek mekanlar bulunmaktadır. Cephesi renk ve malzeme olarak diğer yapılardan ayrışan oditoryum, kampüsün farklı noktalarından algılanabilmektedir. Oditoryum yapısında fuaye, sergi ve konferans alanları bulunmaktadır.

Projede önerilen üç ana giriş, öğrenci merkezinin doğusundaki D/K Binası’nın ve kuzeyindeki Mavi Yurtlar’ın kullanım sıklığı göz önünde bulundurularak konumlandırılmıştır. Girişleri daha baskın hale getirecek geri çekilmeler meydanları oluşturmaktadır. Merdivenler, yapı içerisinde sirkülasyonu ve diğer yapılara ulaşımı kolaylaştıracak doğrultuda yerleştirilmiştir.

Öğrencilerin yaya olarak kolaylıkla ulaşabileceği çalışma alanlarının önüne açılan teraslar, öğrencilerin sosyalleşebileceği mekanlar olarak tasarlanmıştır. Yeme-içme birimleri projedeki diğer birimlerden hızlıca ulaşılabilmesi amacıyla D/K Binası’na yakın olacak şekilde konumlandırılmıştır. Öğrenci merkezinin kullanıcıları için gereken açık otopark, proje alanının kuzey doğusunda (D/K Binası’nın kuzeyinde) tasarlanmıştır.

Sonuç olarak, öğrenci merkezi projesinin ana kullanıcıları olan öğrenciler için yerleşkede sosyal ve kültürel etkileşimler için gerekli olan ve verimli zaman geçirebilecekleri açık ve kapalı mekanlar tasarlanmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın