FLUGT – Danimarka Mülteci Müzesi

FLUGT – Danimarka Mülteci Müzesi

BIG-Bjarke Ingels Group ve sergi tasarımcıları Tinker Imagineers tarafından tasarlanan yeni Danimarka Mülteci Müzesi, FLUGT, Kraliçe Margrethe II'nin huzurunda resmi olarak açıldı.

Danimarka’nın İkinci Dünya Savaşı’ndan kalma en büyük mülteci kampının bulunduğu yer olan Oksbøl*’de tasarlanan FLUGT, dünya çapındaki mültecilerin sesi olmak ve yerinden edilmiş insanlar tarafından paylaşılan evrensel zorlukları, duyguları, ruhu ve hikayeleri anlatmak üzere hayata geçirilmiş.

BIG, mühendisler ve sergi tasarımcıları Tinker Imagineers ile yakın iş birliği içinde, Oksbøl şehrindeki kampın kalan birkaç yapısından birini (hastane binasını) uyarlayarak 1.600 m2‘lik bir müzeye dönüştürdü.

Müze müdürü Claus Kjeld Jensen, müzenin 2. Dünya Savaşı’nın sonunda Danimarka’ya kaçan 250.000 Alman’a atıfta bulunarak Danimarka’nın gördüğü en büyük mülteci akışının hikayesini anlatmayı planladığını belirtmiş.

BIG, müzeye 500 m2 ek alan kazandıran ve uzaktan görülebilen bir yapı oluşturan eğri biçimli bir hacim ekleyerek iki binayı mimari ve tarihsel olarak birbirine bağlamış. Çelik Corten ile kaplanmış yapıda, eski hastane binalarının kırmızı tuğlaları devam ettirilmiş. Dışarıdan bakıldığında, soyut hacim, ziyaretçileri kapalı bir giriş holü gibi görünen bir alanda karşılayacak şekilde tasarlanmış. Girişte, tabandan tavana kavisli bir cam duvar sayesinde korunaklı yeşil bir avlu ve eskiden mülteci kampının bulunduğu ormanın manzarası gözler önüne serilmiş. Avlu, ziyaretçilerin müze kanatlarından birine yolculuklarına devam etmeden önce deneyimleyebilecekleri bir lobi veya geçici bir sergi alanı işlevi gören giriş holüne ışık girmesine izin verecek şekilde inşa edilmiş.

Kuzey kanattaki sergi alanı, hastanedeki orijinal dolaşıma göre düzenlenmiş galeri boşluklarını içeriyor. Hastane odası duvarlarının çoğu yıkılırken, iç duvarların bir kısmı korunarak üç enine kesitle sabitlenmiş ve daha büyük sergi alanları yaratılmış. Güney kanatta genişletilebilen bir konferans salonu, daha küçük sergi alanları ve bir kafe konumlandırılmış. BIG Landscape tarafından tasarlanan avlu, müzenin içinde olduğu kadar dışında da huzurlu bir duyusal deneyim yaratacak şekilde planlanmış. Avlunun ortasındaki küçük aynalı havuz, üzerindeki gökyüzünü yansıtırken havza çevresine bölgenin kimliğini vurgulamak üzere fundalıklar ekilmiş.

* 1945’te, Kızıl Ordu’dan kaçan ve çoğunluğu kadınlar, yaşlılar ve çocuklardan oluşan 36.000 savaş mültecisi Oksbøl kampına sığınmış.
Etiketler

Bir cevap yazın