Finnish Design Shop

Finnish Design Shop

Avanto Architects tarafından tasarlanan Nordik Tasarım mağazası Finnish Design Shop Finlandiya'da BREEAM Sertifikası’na sahip ilk lojistik binası.

Finnish Design Shop dünyadaki en geniş online Nordik Tasarım mağazası. Pandemi’de birçok mağaza kapılarını kapatmak zorunda kalırken, bu şirketin büyüme ivmesi hızla artmış. Yeni bina, şirketin genel müdürlüğü, 100’ün üzerinde ülkeye ürün teslimatı sağlayan bir lojistik merkezi, bir showroom ve bir restoran da içeriyor.

Tasarım süreci zorlayıcı olmuş. Büyük ölçekli yapı içerideki otomatik robot deposunun gerekliliklerine göre şekillenmeye başlamış ve binayı kütleleşme ya da çatı formuyla hesaplamanın bir imkanı yokmuş. Turku şehri çevre yolunun hemen yanında ve havaalanına yakın olan konumu basit bir yapıya izin verse de kullanıcı tasarım şirketinin yüksek nitelikteki ve kolay erişilebilir değerlerinin temsil edilmesini istedi.

Bina formundan onu nasıl kullanılacağını anlatamamasına rağmen tasarımcılar Learning From Las Vegas’tan atıfla sadece “süslenmiş kulübe” tasarlamak istemediğini dile getiriyorlar. Binanın tasarım fikrini yakın çevresinde bulduklarını açıklıyorlar. Arazinin hemen kuzeyinde doğal bir koruma alanı ve Devil’s Nest olarak adlandırılan buzul çağından kalma 3. en büyük kaya parçası yer alıyor.  Orman teması cephede düşey konumlanan yeşil dokunun 3. bir boyut kazanmasıyla projede kendini gösteriyor. Alanda mümkün olduğunca çok ağaç korunmuş. Alanın peyzajı olgunlaşmamış doğal orman ve araziden kazılarak çıkarılmış kayalarla çalışılmış. Park yeri domestik ağaçlar ve vahşi doğada bulunan bitkilerden oluşan yeşil alanlarla daha küçük parçalara bölünmüş. Binanın geniş pencereleri çevredeki ormanlara net bir manzara sunuyor. Dışarıya hem restoranın terasından hemde birinci kattaki ofislerin uzun balkonundan direct bir geçiş var.

Cephe betondan sandviç panellerle tamamlandı. 2020 eylülde başlayan proje süreci oldukça sıkıydı. Projenin gelecek Christmas satışlarında bir düşüş yaşanmaması için 2021 yazı itibariyle kullanılması gerekiyordu. Çünkü Christmas online çalışan markaların en yoğun dönemi.  Bu nedenle Recli tarafından üretilen Brisbane hazır beton kalıp astarını kullanıldı. Rölyef 15 mm derinlikte olsa da, yüzeyin görünüşünde güneş açısına göre çeşit yaratıyor. Çünkü açı dokuyu bazen daha derin ve üçüncü boyutta gösterebiliyor. Rölyef sadece duvarın yanından yüründüğünde görülebiliyor ve bu da binaya yaklaşımı ilginç kılıyor. Binanın giderlerini optimize edebilmek için beton basit agrega ve tipik Portland çimentosuyla elde edildi. Daha sonra betonun %6’sı Lanxess tarafından üretilen siyah Bayferrox pigmentiyle boyanmış.

Girişteki boşluk binanın ana girişine ve siyah beton yüzeyle kontras kuran ahşap kaplı birinci kat balkonuna dikkati topluyor. Ahşap pencereler ve kapılar aynı zamanda binanın dışına sıcak bir hava katıyor.

Binaya giriş showroomdan sağlanabiliyor. Cam giydirme cepheli ve yüksek tavanlı mekan çevresine binanın kullanım şeklini sergiliyor. Mekan uzun ve iki lamine ahşaptan kirişle desteklenen düz merdivenle karakteristik bir özellik kazanıyor. Bu merdiven birinci kattaki ofis hacimlerin başında yer alıyor. Galeri kotu hareketli robot koleksiyonu olan lojistik salonuna açılıyor.

Bina aynı zamanda Finlandiya’daki BREEAM Sertifikası’na sahip ilk lojistik binası. Binada ihtiyaç duyulan enerji, güneş panellerinden elde edilen elektrikle çalışan jeotermal ısı ile üretilmekte olup, tüm tasarım çözümlerinde ve bina çalışmalarında sürdürülebilirlik önlemleri alınmış.

Etiketler

Bir cevap yazın