3. Ödül, III. Ezber Bozan Tasarım Yarışması

3. Ödül, III. Ezber Bozan Tasarım Yarışması

Yunus Emre Bolat ve Betül Genç Sarmaşık adlı projesiyle III. Ezber Bozan Tasarım Yarışması'nda 3.'lük ödülünü kazandı.

Sarmaşık; okul, kreş, AVM gibi kamusal alanların bekleme bölümlerinde hem çocukların hem de yetişkinlerin oturma ve dinlenme ihtiyacını karşılamak amacıyla tasarlanmış bir üründür. İhtiyaçları karşılamanın yanı sıra tasarımı yaparken dikkat edilen bir diğer unsur ise kullanıcının tasarımda bir rolü olmasıdır. Kullanıcı profili olan çocuklar tasarımda bulunan modülleri kolaylıkla bir araya getirip ihtiyaçları ve hayal güçleri doğrultusunda yeni birimler elde edebilecektir. Farklı modüller ile kullanıcılara farklı kullanım alternatifleri sunan Sarmaşık, esnek tasarımı sayesinde farklı ölçeklerdeki alanlarda rahatlıkla kullanılabilmektedir.

Tasarımda 3 temel modül kullanılmaktadır.

1. modül, depolama fonksiyonunun bulunduğu modüldür. Silindir şeklindeki modülün üst kısmında bir kapak bulunmaktadır. Kapağı tutan kilit sistemi devre dışı bırakıldığında kolaylıkla açılıp depolamaya hazır bir hale getirilmektedir. Alternatif olarak depolama alanına yerleştirilebilen dairesel ahşap parçalar ile raflı depolama ve sergileme ünitesi oluşturulabilmektedir. Ayrıca ihtiyaç doğrultusunda yine depolama alanında bulunan dikdörtgen yuvaya yerleştirilebilen tabla ile masa işlevi görerek çocuklar için çalışma alanı oluşturulabilinmektedir.

2. modül dört taraflı birleştirmeye uygun, ara modüldür. Silindir yüzeylere yerleştirilmiş birleştirme sistemi ile modüller birbirlerine kolaylıkla bağlanıp çözülebilmektedir.

3. modülde ise teknolojik donatılar bulunmaktadır. Silindir yüzeyde, gizli LED aydınlatma ve USB port bulunmaktadır. Modül bir yandan aydınlatma işlevini görürken diğer yandan teknolojik ihtiyaçları karşılamaktadır.

3 ana modüle ek olarak silindirlerin zemin ile temasını kesip daha sağlam durmasını sağlayan taşıyıcı ahşap birimler bulunmaktadır. Bu birim iki modülün birleştiği alana yerleştirilir ve sağlamlığı arttırır.

Modüller ahşap iskelet sistemi ile oluşturulmuştur. Ahşap iskelet üzerine mantar kaplama yapılarak oturum rahatlığı ve sağlamlığı hedeflenmiştir. Mantar malzeme üzerine kumaş kaplama yapılarak renk ve doku tasarıma entegre edilmiştir. Geri dönüşebilir malzemelerin kullanımına dikkat edilerek sürdürülebilirlik ilkesi gözetilmiştir.

Etiketler

Bir yanıt yazın