Finalist, African House Design Competition

Finalist, African House Design Competition

Mimarlar Atahan Topçu ve Oğulcan Suluçay tasarladıkları "Jorejick Evi" projesi ile "African House Design" yarışmasında finalist olmaya hak kazandılar.

Jorejick Evi

Öneri proje Jorejick ailesinin günlük yaşam döngülerini koruyarak yaşam standartlarını yükseltmeyi amaçlamaktadır. Mevcut barakaların yeri ve arazi sirkülasyonunu mümkün olduğunca korunmuş; ailenin zihinsel, fiziksel, sosyal ve ekonomik refahları birincil tasarım parametreleri olarak kabul edilmiştir. Kuzey-güney aksı evin ana yerleşimini barındıracak şekilde belirlenmiştir. Aks, sitenin ortasından geçen mevcut yola göre dinamik bir iç yol oluşturmak için yemek pişirme, depolama, yemek yeme, toplanma, rahatlama, uyku, çalışma ve oyun gibi ana işlevleri içerir.

Güney kısım, genç aile üyelerinin eğitimi, sosyal gelişimi ve büyümesi için ayrılmıştır. Mevcut ağaç, özel ve keyifli bir alan yaratmak için kullanıldı. 9 kişilik 3 yatak odası ile, eğitim amaçlı 2 çalışma odası sağlanmıştır.

Özellikle yağışlı mevsimlerde aile toplantıları için oluşturulan yaşam alanı arazinin sosyal olarak yoğun kullanılan bölümünde konumlandırılmıştır. Normal zamanda aile kapalı alanlarda vakit geçirmeye alışık olmadığı için ortak yaşam alanı geçirgen ve aydınlık olacak şekilde tasarlanmıştır. Ayrıca yatak odalarından süreklilik taşıyan yarı açık bir sundurma yaşam alanının uzantısı olarak bağlanmıştır.

Kapalı ortak yaşam alanı, işlevselliği ve korumayı artırmak için dış mekan mutfağıyla ortak bir şömineyi paylaşan kapalı bir mutfağa bağlıdır. Ayrıca 2×1000 litrelik tanklar, çatıdan su toplayarak pişirme alanına su sağlar. Dış mekan mutfağı ile Nico’nun evi arasındaki ağaç, yarı özel bir buluşma noktası oluşturur. 6 kişilik 3 yatak odalı ikinci yaşam ünitesi mevcut batı kulübesinin bulunduğu yere yerleştirilmiştir. Bu birim esas olarak ekonomik / işlevsel sorumluluğa sahip olanlara adanmıştır. Küçük hayvanlar için bir barınakı ve tek çatı altında mahsul ve fasulye depolama alanı konumlanmıştır. Ayrıca, yatak odası yerleşimi büyükbaş hayvan çiftliğini ve hayvanların otlaklara gitmek için kullandığı patikayı iyi görebilecek şekilde tasarlanmıştır.

Hızlı drenaj nedeniyle toprak erozyonunun görülebildiği alan, yüzey akış suyunu toplamak için kullanılır. Bu alan su toplamak ve sığ yer altı içme suyu tablasını yeniden doldurmak amacıyla kazılmıştır. Bu işlem su tablasını 4-5 metreden 1-2 metreye çıkaracaktır. Yeraltı suları, kurak mevsimde buharlaşma ve bozulmadan korunmaktadır. Su toplama alanı aynı zamanda açık oyun alanı için mahremiyet sağlamak için mimari bir unsur olarak da kullanılmaktadır. Ayrıca su toplama alanından çıkarılan 85 m3 toprak %7- 10 çimento ilavesi ile Sıkıştırılmış Toprak Blok (CEB) yapımında kullanılacaktır.

Etiketler

Bir cevap yazın