Fatih Şehremini’de Karma Yapı Projesi

Fatih Şehremini’de Karma Yapı Projesi

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencisi Zahide Nur Çakmak tarafından, MIM302E dersi kapsamında Öğretim Görevlisi Gülnur Arısalan yürütücülüğünde tasarlanan "Çok Katlı Yaşam ve Sosyal Donatı" projesi.

Fatih’in Şehremini semtinde tasarlanan proje alanında hali hazırda İETT Topkapı Garajı yer almaktadır. Proje alanı Fatih surlarına yürüme mesafededir ve parsel içerisinde tarihi Mustafa Çavuş Mescidi yer almaktadır.

Proje kararları verilirken bölge belli başlıklar altında ele alınmıştır. Bunlar; yükseklik, surlar, mescit, ticari aks, manzara ve yeşil alan. Birimlerin yerleştirilmesinde komşu parsellerdeki birimlerle de ilişki kurulmaya çalışılmıştır.

İlk olarak Turgut Özal Millet Caddesinin önemli bir insan yoğunluğunu barındırmasından ötürü burası ticari aks olarak kabul edilmiş ve zemin katlarında mağaza ve dükkanlar çözülürken üst katları ofis şeklinde tasarlanan bloklar bu aksa paralel bir şekilde yerleştirilmiştir. İç mekanda oluşturulan avluya geçişin sağlanabilmesi için bu kütle koparılarak iç avlu kamusal ve daha canlı hale getirilmiştir.

Mustafa Çavuş Mescidi ve çevresi surlardan itibaren şehre giriş nitelinde olduğu için çevresi peyzaj ile düzenlenmiş ve bir meydan şeklinde tasarlanmıştır. Aynı zamanda mescidin arkasında yer alan kütleye yeme içme birimlerinin yerleştirilmesi ile meydan daha da zenginleştirilmeye çalışılmıştır.

Karanfil Çavuş Sokak boyunca okul ve eğitim yapılarının yoğunluğundan ötürü, kültür birimleri parselin kuzey batısına konumlandırılmış ve bu yapıların kesişim noktası olan alan kültür biriminin meydanı şeklinde düzenlenmiştir.

Son olarak da konut blokları kademeli bir şekilde yükselen 3 blok halinde sessizlik ve mahremiyeti sağlayabilmesi açısından güneye yani proje alanın arkasına yerleştirilmiştir. Konut bloklarındaki kütle boşaltmaları, ileri ve geri çekme hareketleri ile katlarda ortak kullanıma açık teraslar oluşturulmuş ve bu terasalar kat bahçeleri şeklinde düzenlenerek yeşil alan yoğunluğu arttırılmak istenmiştir. Bu kütleler zemin katta saçaklar ile birbirlerine bağlanmıştır.

Etiketler

Bir cevap yazın