Espace Mayenne

Espace Mayenne

Fransız'daki Laval kasabasının sınırındaki eski bir askeri bölgede konumlanan Espace Mayenne, Hérault Arnod Architectures tarafından tasarlandı.

Spor ve Eğlence

Espace Mayenne, uluslararası yarışmalar için tırmanma duvarı olan, bir spor salonu ve bir konferans salonu içeren 4.500 kişilik büyük bir spor ve eğlence mekanı.

Bu ana mekanlara ek olarak, oyunlar veya gösteriler sırasında misafirleri ağırlamak için modüler odalar olarak tasarlanmış salonları, sanatçılar ve sporcular için ofisler, giyinme-soyunma odaları gibi başka mekanlar da bulunuyor. Yapının dışında 670 araçlık otopark, çevre düzenlemesi alanı ve merkezinde eğitim parkuru bulunan 250 metre uzunluğunda bisiklet ringi ile proje tamamlanıyor.

Alan

Espace Mayenne, D900 kentsel çevre yolu üzerinde, Laval kasabası sınırındaki eski bir askeri bölgede yer alıyor. Binanın bulunduğu mahallenin gelecekteki gelişimi için kılavuzlar hazırlanmış. Kentsel bir peyzaj çalışmasıyla başlayan projenin iç mekan organizasyonu, ekolojiyi, kompaktlığı, araç ekonomisini ve gelecekteki programlar için toplu bir plan tasarrufu sağlayarak parselleri birleştiriyor. Bu şekilde peyzaj yapısına ve alanın hafızasına saygı duyuyor. Alanın peyzaj mirası doğal bataklıklar, ormanlık alanlar, ıslak çayır ve hepsi tamamen korunmuş, heykelsi ağaçlara sahip eski gridal bir korudan oluşuyor.

Yapı

Şekil optimizasyonu göz önünde bulundurularak, üç mekanı tek bir hareketle saran birleştirici bir hacim tasarlanmış. Cephe, hacimleri olabildiğince sıkı bir şekilde sarmak için kendi içinde deforme olan üç şeritten oluşuyor. Bu üç şerit, binanın etrafında dönerek akışkanlık, birlik ve hareket üretiyor. Cephenin bu karmaşık formu, dokulu alüminyum plakalar kullanılarak rasyonel bir yapıya izin veren basit, özdeş geometrik elemanlara bölünerek sağlanmış. Odaların etrafını saran cephe bir deri gibi olup, iç mekanda bakış açısına bağlı olarak sürekli değişen bir doku sunuyor.

Lobi

Lobi, ters çevrilmiş deniz kabuğu şeklindeki hacmi ve ahşap levhalardan yapılmış akustik tavanı ile karakterize edilmiş. Bu mekan, çeşitli senaryolara göre farklı kamusal akışların dolaşımına izin verecek şekilde, üç ana mekan arasındaki geçiş alanı olarak tasarlanmış. Binanın iki zemin katındaki farklı akış türleri – halk, sporcular, teknisyenler, sanatçılar, personel ve ortaklar – birbirlerinden ayrıştırılarak organize edilmiş. Bu organizasyon sayesinde üç mekan aynı anda kullanılabiliyor.

Spor ve eğlence büyük salonu

Binanın fonksiyonel organizasyonu, çoklu kullanımlarına cevap veriyor. Dönüştürülebilir büyük salonun tasarımı, gösteriler, konserler ve spor oyunları için işlevsel olması gerektiği için çok yönlülük ihtiyacından kaynaklanıyor. Spor müsabakaları, seyircilerin sahanın dört bir yanında oturduğu bir arena sistemi gerektirirken, konserler ve gösteriler sahneli bir cephe sistemi gerektiriyor. Oda asimetrik olup bir tarafında geniş bir balkon yer alıyor. Bu da uzun kuzey tarafında bir sahne kurulmasına izin vererek sanatçılar ile seyirci arasındaki mesafeyi azaltıyor. Spor etkinliklerinin konfigürasyonunda, diyagonal perdeler kullanılarak saha bir tribün arenası ile yakından çevriliyor. Bu salonun teknik işleyişi, bir konfigürasyondan diğerine hızlı bir şekilde dönüştürülebilecek şekilde düşünülmüş. Ham beyaz beton ve yün keçe arasında değişen duvarların tasarımı, ses emilimi, yankılanma veya her ikisinin karışımı olan alanlar tanımlanarak, akustik uzmanları ile işbirliği içinde geliştirilmiş.  Sesi boşlukta dağıtmak için oluklu ham beton, soğurma için akustik bir keçe, karışık alanlar için ise keçe ve beton beraber kullanılmış. Tavanda asılı yün keçe paneller, ekipman ve sahne düzenlemelerinde büyük bir esneklik sağlayan geniş bir teknik ızgarayı ardında gizleyerek, havadar bir geometrik desen yaratıyor.

Etiketler

Bir cevap yazın