Eşdeğer Mansiyon, Çuhadaroğlu Alüminyum 2017 Öğrenci Proje Yarışması

Mimari Açıklama Raporu

KARADAN ÖTE

İnsanoğlu artık yaşadığımız gezegeni tüketmenin eşiğine gelmiştir. Dünya’nın kısıtlı kaynaklarını sanki hiç bitmeyecekmiş gibi kullanmıştır. Buzullar erimiş pek çok şehir sular altında kalmıştır. Kalmayanların ise akıbeti şüphelidir. İnsanlık alternatif yaşam aramak mecburiyetindedir. Okyanuslar, denizlerse dinamik, bitmeyen bir enerjiye sahip kaynaklar olarak insanlığın enerji ihtiyacını karşılayabilmektedir. Ayrıca değişen iklim koşullarıyla şehirleri sular altında kalmış insanlar için sürdürülebilir bir kent ihtiyacı doğmuştur. Tüm bunlar ışığında ise sürekli olarak akıntılara sahip, devamlı dalgalı olan okyanus üzerinde bu enerjileri kullanarak ihtiyaçlarını sağlayan, doğayı kirletmeyen, atık üretmeyen bir yüzen kent projesi doğmuştur. Okyanus üzerinde bilinen mekân tanımlarının yok edilip baştan kurgulandığı bir kent…

İlk olarak kendi içerisinde enerji elde etme sistemi, tarım alanı, atık deposu, atık su dönüştürücüsü, gerekli sıhhi tesisatı ile bütün bir birim tasarlanır. Oluşturulan birimler bir koni tanımlayacak şekilde bir araya gelir. Servis mekânlarının tamamı dış çepere bakarken ortada oluşan alanlarda sosyal işlevler tanımlanır. Eklemlenmiş çark ile akıntılardan, her koni çevresinde bulunan limanlardan ve birimlerden de dalgaların hareketinden enerji elde edilmektedir. Oluşturulan konik strüktürler belirli bir hiyerarşi

Oluşturacak şekilde birbirlerine köprüler ile bağlanır. Köprüler sadece bir bağlantı elemanı olarak düşünülmemiş, kamusal ve ticari programları barındıran mimari elemanlar olarak kullanılmıştır. Konik strüktürlerin üzerlerinde, dolaşım ağlarının her birinin neticesinde buraya ulaştıkları kamusal açık alanlar, parklar ve meydanlar tasarlanmıştır.

Kendi başına ihtiyaçlarını karşılayabilen bir “birim” tasarlandıktan sonra bu birimin farklı varyasyonları farklı programlara göre tasarlanır. Bu üretilen birimler belirli bir örüntü içerisinde ulaşım ağı içine dahil olarak bir araya gelirler. Ulaşım ağı suyun alt tabakasından itibaren kılcallaşarak en tepeye kadar uzanır. Bu sistem üzerine birim grupları belirli kurallar çerçevesinde dahil olur. Neticesinde oluşan bu “kent parçası” ise kentteki sosyal hayatla bütünleşik bir şekilde birbirlerine bağlanırlar.

“Kent parçası” ise kendi strüktürü içerisinde kendi enerji sistemlerini barındırmaktadır. Koni şeklindeki bu parça çevresindeki liman ve su altı enerji sistemleri ile kendi enerji ihtiyacını karşılayabilmektedir. Oluşturulan kent bloğunun üzeri ise yaşayan insanlar için açık sosyal alanlarla tamamlanmıştır. Açık parklar, kentsel meydanlar, kentin yukarı katmanlarında yer alarak insanların sosyal alanlarını oluşturmaktadır.

Etiketler

Bir yanıt yazın