Eşdeğer Mansiyon, Beton Prefabrike Konut Öğrenci Mimari Fikir Projesi Yarışması

Eşdeğer Mansiyon, Beton Prefabrike Konut Öğrenci Mimari Fikir Projesi Yarışması

Ceyda Ece Kıymaz tarafından tasarlanan YER adlı proje, Beton Prefabrike Konut Öğrenci Mimari Fikir Projesi Yarışması'nda eşdeğer mansiyon ödülüne layık görüldü.

YER: Milli bir mimari anlayışın modern bir üslupla yorumlanmış halini prefabrike yapım tekniği ile bir araya getirme denemesidir. Geleneksel Türk mimarisindeki ev kavramı irdelenmiş prefabrik yapı tekniği araştırılmıştır. Türk Evi kapsamındaki üreyebilmek modülerlik gibi aile fertlerinin sayısının artması ile ortaya çıkan mekan kurgularının prefabrikasyonla örtüştüğü fark edilmiştir. Prefabrikasyonun üretim sürecinde sağladığı pratiklikten yararlanırken oluşan mekanların çeşitli şekillerde farklılaşması için yatayda taşıyıcı duvarlarla birlikte üreyen ve çeşitlenen modüler bir teknik tasarlanmıştır. İnsan mekan çevre birlikteliğinin aidiyet duygusunu geliştirmesi amaçlanırken bu konutların içinde yaşayan her bir bireyin hem diğer bireylerle paylaşımını arttırması hem de kendi mahremiyetini koruması ön plandadır.

Plan şeması: ilk olarak geleneksel Türk Evi plan şeması incelenmiş ve modern ihtiyaçlar göz önüne alınarak yorumlanmıştır. Sofa konut için bir toplanma mekanı olarak algılanmış ve sofanın ev içerisindeki sosyal gücü ortaya çıkarması projedeki temel tasarım kararını oluşturmuştur. Plan şeması oluşturulurken geleneksel Türk evindeki oda boyutundan gelen 3.50-3.50 m boyları ele alınmış ve projede 1.75-1.75 ile grid sistem oluşturulmuştur. Bu gridler bir araya gelerek oluşan modüllerin planda ve cephede hissedilmesi hedeflenmiştir. İşlevlerine göre ayrışan modüller prefabrik panel sistemler ile bir araya gelmektedir. Modüller 2 taşıyıcı panel duvar arasında tasarlanırken bu panellerdeki açılan boşluklar iç mekanda sürekliliği sağlarken aynı zamanda mekanları tanımlamaktadır.

Vaziyet kararları: İstanbul’daki konut arayışını bir çözüm olarak prefabrik sistemin yapı hızından faydalanarak Türk Evi anlayışının bir yorumlaması ve kullanıcıların isteği ile oluşabilen bir konut sistemi düşünülmüştür. İstanbul Göktürk’teki metroya Ana yola ve dereye yakın bir eğimsiz alan seçilmiş ve büyüklüğü fazla olan bu alan farklı fazlara bölünmüştür. Bu fazlardan bir tanesi 10 konut biriminden oluşmaktadır. Daha geniş bir kapsamda fazların bir araya gelerek birbirleri arasında farklı ticari ve sosyal ortamlar oluşturması hedeflenmiştir. Vaziyette kütlelerin bir araya gelişi Türk evindeki birbirlerinin güneşini kapatmama mahremiyet gibi kavramları ön plana çıkartırken bir aradalığı yakalamaya çalışmaktadır. Plan şemasındaki toplanma mekanı oluşturma arayışı vaziyet planında da oluşturulan ortak alanlarla sağlanmak istenmiştir. Konutların komşularıyla ortak alanlara sahip olması ve bu ortak alanların yaya yollarıyla ilişkili olması istenmiştir. Aslında sağır duvarlarla mahremiyeti korurken bahçe duvarı gibi sınır çekmeden ortak zaman geçirme alanları ile denge sağlanmış mahalleli kavramı yeniden yorumlanmıştır. Ortak otopark belirlenmiş acil ve özel durumlar için yaya yolu araç yolu olarak kullanılabilmektedir.

Etiketler

Bir yanıt yazın